Tertio 931 - Licht voor de Wereld steunt 4 oogklinieken in Congo

Licht voor de Wereld steunt 4 oogklinieken in Congo

De Belgische ngo Licht voor de Wereld bestrijdt al twintig jaar blindheid en slechtziendheid.  In Afrika is de organisatie actief in drie landen: Congo, Rwanda en Tanzania. In Congo steunt de ngo vier oogklinieken in het zuiden van het land. Tertio nr. 931 van 13 december brengt een verslag van een bezoek aan drie ervan. De oogkliniek Mwangaza in de mijnstad Kolwezi is de parel in de kroon. 

Dokter Socrate Kapalu (zie foto) is de geneesheer-directeur van Mwangaza, wat in het Swahaili ‘licht’ betekent. Sinds de opening ervan in mei vorig jaar heeft hij al honderden patiënten het zicht terug geschonken. Dr. Socrate wordt beschouwd als een van de beste oftalmologen van het land. Hij voert vooral cataractoperaties uit. In Afrika is cataract de belangrijkste oorzaak van blindheid. Het is een vertroebeling van de ooglens die in het Westen vooral bejaarden treft.

In Afrika kunnen evenwel ook baby’s en peuters blind worden als gevolg van cataract. De aandoening kan volgens dr. Socrate het gevolg zijn van ondervoeding van zwangere vrouwen waardoor de baby met cataract geboren wordt. Opereren kan evenwel pas vanaf 6 maanden want voor die termijn is anesthesie te gevaarlijk.

Een visuele handicap leidt in Congo tot isolement, afhankelijkheid en gemiste onderwijskansen. Licht voor de Wereld ligt in Congo aan de basis van een overheidsplan waardoor oogzorg op termijn beschikbaar moet zijn in alle 504 gezondheidszones van het land. De documenten die dit mogelijk moeten maken worden in februari officieel ondertekend.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​