Tertio 930 - Liefde leidt tot segregatie

Column Pieter van Os

Liefde leidt tot segregatie

Liefde leidt tot segregatie. Dat kopte de Nederlandse krant NRC Handelsblad onlangs. De bewering volgde na cijfers geleverd door demograaf Jan Latten: bij 33 procent van de koppels tussen 25 en 45 jaar zijn beiden hoogopgeleid. Tien jaar geleden was dat nog 19 procent. Natuurlijk is het aantal hoogopgeleiden gestegen, maar niet zo snel als het aantal  “powerkoppels”. In een stad als Utrecht is het percentage inmiddels 63 procent van alle paren. In België zal de trend hetzelfde zijn. Het gaat hier, legden demograaf en krant uit, om de groeiende tweedeling tussen stad en platteland, om economische onzekerheid door steeds flexibeler arbeidscontracten – dus zoek je een partner die het ook goed zal doen in onze diplomademocratie – en om de natuurlijke neiging van mensen om verliefd te worden op iemand uit de eigen kring. Hoogopgeleiden trouwen zelden nog met iemand die minder hoog is opgeleid. Vice versa geldt hetzelfde.

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)
In de spotlight: 

Oudere religieuzen blijven zonder kramp doen wat gedaan moet worden

Dienstbaarheid behoort wezenlijk tot het religieuze leven. Actieve en contemplatieve ordes en congregaties engageren zich van oudsher in domeinen als onderwijs, zieken- en armenzorg. Vandaag nemen de staat of professionele organisaties dat evenwel vaak over. Tegelijk slinken de religieuzen in aantal en worden ze ouder. Daarover wordt op 15 december in Leuven gereflecteerd tijdens een studiedag waarvan de lezingen ook in boekvorm verschijnen. In Tertio nr. 930 van 6/12/’17 lichten organisatoren Anton Milh en Stephan van Erp een tip van de sluier. 
» Lees verder

“Getuigenis van anderen essentieel”

Jongeren hebben geen band meer met een levende christelijke gemeenschap, maar toch een grote spirituele honger. Dat blijkt uit de synthesetekst die de Belgische bisschoppen vandaag presenteren na hun bevraging in voorbereiding op de jongerensynode van oktober 2018. “Begeleiding vergt tijd, energie en beschikbaarheid”, stelt Brussels hulpbisschop Jean Kockerols in Tertio van 6 december 2017.
» Lees verder

Bouwen voor en met kwetsbare groepen

Alexis Versele houdt zich bezig met toegepast academisch onderzoek. “Tegelijk ben ik betrokken in het bedrijfsleven en het middenveld. Die drie dimensies zijn complementair en dat vind ik boeiend.” In Tertio nr. 930 van 6/12/’17 vertelt de Gentse architect hoe zijn interesse voor ecologie hem op dat drievoudige spoor bracht en hoe dat hem leidde naar bouwen voor en met kwetsbare groepen. 
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​