Tertio 927 - Winterdrama dreigt voor vluchtelingen

Winterdrama dreigt voor vluchtelingen

De jongste maanden komen er opnieuw veel vluchtelingen toe op de Griekse eilanden, hoewel ze er vaak voor lange tijd vastzitten. Met de winter voor de deur leeft de vrees dat die komende koude periode uitdraait op een herhaling van vorig jaar, toen de kou zes mensenlevens eiste. Dat stelt Tertio (15/11/’17) vast bij een bezoek aan Lesbos.

Ondanks haar frêle gestalte straalt Safighe Gias een en al vastberadenheid uit. “Net als eenieder die opgesloten zit, verlang ik naar vrijheid. Wie in zijn rechten aangetast wordt, zoekt een manier op de protesteren, en dit is de mijne.” Al meer dan een week kampeert de jonge Afghaanse vrouw met haar familie en een tiental andere vluchtelingen op het centrale plein van Mytilini, de grootste stad van Lesbos. Vier van hen zijn in hongerstaking. Hun eis is eenvoudig. Ze willen weg van Lesbos, naar het vasteland. Samen. “Mijn moeder en mijn zussen krijgen waarschijnlijk wel de toestemming om verder te reizen, maar ik bijvoorbeeld niet”, gaat Gias verder. “Onze familie dreigt zo uit elkaar te vallen en dat laten we niet gebeuren. We blijven hier tot het einde. De autoriteiten willen ons hier weg, maar we wijken niet.”

Gias en haar familie zitten al een maand op Lesbos. Voor ze naar Mytilini afzakte, zat de familie in het beruchte kamp van Moria, iets verderop in het binnenland van Lesbos. “Het leven daar is hard, zeker voor vrouwen. Er zijn onvoldoende sanitaire voorzieningen. Een dag bestaat uit verveling en aanschuiven in een lange rij voor een maaltijd.”

Lees hier de volledige reportage.

Abonnement of proefnummer: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​