Tertio 926 - “Voortrekkersrol België in Congo voorbij”

“Voortrekkersrol België in Congo voorbij”

Met “Congo’s gewelddadige vrede” ontrafelt auteur Kris Berwouts de complexiteit van het Midden-Afrikaanse land. Nadia Nsayi noemt in Tertio van 8/11/’17 het boek “een aanrader voor wie de huidige politieke impasse en het oplaaiende geweld wil begrijpen”.

“De tijd dat België internationaal een voortrekkersrol speelde in het Congodossier is voorbij”, schrijft Nadia Nsayi. “Afrikaanse spelers als Angola en Zuid-Afrika hebben volgens Congokenner Kris Berwouts vandaag meer impact op het regime van Joseph Kabila. Toch denk ik dat de rol van de traditionele westerse actoren niet mag onderschat worden. Maar de veelheid aan (nieuwe) spelers dwingt België tot een vernieuwende diplomatieke strategie: een multilaterale aanpak binnen de EU, die meer samenwerkt met Afrikaanse spelers.”

“De timing voor de publicatie van Berwouts’ boek kon niet beter”, vindt Nsayi. “Het Sylvesterakkoord tussen meerderheid en oppositie loopt af op 31 december. Dat akkoord voorziet verkiezingen ten laatste in december dit jaar. Maar Congo bevindt zich nu in bijna dezelfde onzekere situatie als een jaar geleden: uitstel van verkiezingen, geen signalen dat Kabila wil aftreden en een risico op nieuw geweld.”

“Het boek is een boeiende synthese van de moeizame zoektocht naar vrede in Congo de voorbije 25 jaar”, besluit Nsayi.

Lees hier integraal de mening van Nadia Nsayi over “Congo’s gewelddadige vrede”. Abonnement of proefnummer: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​