Tertio 926 - “Mens is kwetsbaar wezen”

“Mens is kwetsbaar wezen”

Moeten we in de ouderenzorg kiezen voor een model dat resoluut de mens centraal stelt? Of mogen we zorg ook aan de commerciële logica overlaten? En welke plek neemt zingeving in? In Tertio van 8 november 2017 geven vier specialisten hun mening.

Viervoudige aandacht – voor inspiratie, voor motivatie, voor educatie en voor bureaucratie – is cruciaal om de zorgsector opnieuw te organiseren waarvoor hij bedoeld. Dat vindt Boudewijn Baeskens, verbonden aan de pastorale dienst van het Psychiatrisch Centrum Sint-Franciscus in Zottegem. “Caritas overstijgt het puur technische en zakelijke.”

Mercantilisme en de zorg voor de ander gaan niet samen, betogen Luc Nijs en Dirk Godecharle, beiden verbonden aan de pastorale eenheid Clara van Assisi (Turnhout en Oud-Turnhout). Ze pleiten voor een blijvende plaats van christelijk geïnspireerde woonzorgcentra en roepen christenen op hun verantwoordelijkheid te nemen.

De media dragen in grote mate bij aan de beeldvorming over ouderen. Heidi De Clercq, beleidsverantwoordelijke pastoraal en ethiek bij vzw Zorg-Saam Zusters Kindheid Jesu, merkt een discrepantie tussen mediaberichten over kwetsbaarheid, afhankelijkheid en euthanasie enerzijds en de dagelijkse zorg in een concreet woonzorgcentrum anderzijds. “De mens is nu eenmaal een kwetsbaar wezen.”

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​