Tertio 926 - “Ik geloof in samenwerking tussen regio’s”

“Ik geloof in samenwerking tussen regio’s”

“Heeft een volk altijd het recht om onafhankelijk te worden? Nee. Er is nood aan solidariteit tussen volkeren. Maar je moet elk volk wel het recht geven op een grote vorm van culturele autonomie,”  zegt sp.a-senator Bert Anciaux in een interview met Tertio 926 van 8 november 2017. 

“Ik heb respect voor de strijd die onafhankelijkheidsbewegingen voeren, maar de drijfveer van veel van deze bewegingen is iets waar ik problemen mee heb. Het is een gebrek aan solidariteit. De wil om het economisch beter te hebben. Het zijn sterke regio’s en die sterkste regio’s vragen autonomie omdat ze die rijkdom voor zich willen houden. In Noord-Italië is dat heel extreem aanwezig. Daar voel ik geen sympathie voor,” zo bekent Bert Anciaux.

“In ons land zijn de Vlamingen een meerderheid en hebben ze zowel op economisch, financieel, politiek, als maatschappelijk vlak alles voor het zeggen. Dan je verantwoordelijkheid ontlopen en alles voor jezelf houden en niet solidair zijn, daar heb ik het heel moeilijk mee,” stelt de vroegere voorzitter van de Volksunie.

“Het woord ‘nationalisme’ is de mooie boodschap van vroeger kwijt. Het Vlaams nationalisme, dat vroeger een volksnationalisme was, is eigenlijk een staatsnationalisme geworden. Ik geloof niet in staten, wel in samenwerking tussen regio’s. Het links Vlaams nationalisme moet een progressief regionalisme zijn en geen staatsnationalisme want dat staat haaks op progressiviteit en op solidariteit,” zo oordeelt de huidige fractievoorzitter van de sp.a in de Senaat.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​