Tertio 923 - Indonesië gelooft in God

Indonesië gelooft in God

Het cultuurfestival Europalia focust tot 21 januari op de traditionele en hedendaagse cultuur van Indonesië. Ook voor Tertio is dat een ideale aanleiding om in de editie van 18 oktober 2017 van nabij kennis te maken met de archipel van 14.572 eilanden in Zuidoost-Azië. 

Indonesië is het vierde grootste land ter wereld met bovendien de grootste moslimpopulatie: 88,2 procent van de bijna 260 miljoen inwoners hangt de islam aan. Dat maakt dat 12,9 procent van de moslims wereldwijd in Indonesië woont. Toch is die republiek geen moslimstaat. Ook andere godsdiensten zijn er erkend.

“Indonesië kent geen staatsgodsdienst, maar het land is evenmin seculier”, stelt Alex Flor van de organisatie Watch Indonesia. Hij vindt het dapper dat de grondleggers van de republiek niet toegaven aan sommige moslims en hun Jakarta Charter om de islam in te schrijven in de preambule van de grondwet. “Daardoor is Indonesië nu geen moslimstaat, al verplicht de staatsfilosofie alle burgers wel te geloven in God. De godsdienstvrijheid uit de grondwet geldt alleen voor de zes erkende religies: de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme. ‘Sekten’ en atheïsten worden bestreden. In Indonesië maken de soennieten de dienst uit. Sjiieten en ahmadiyya, hoewel stromingen binnen de islam, worden niet erkend en van alle minderheden zelfs het ergst vervolgd.”

Burgers zijn dus verplicht te kiezen uit een van de zes erkende religies. “Voor daarvan afwijkende anders- en niet-gelovigen is geen plaats. Zo werd de ginds bekende atheïst, Alexander A’an, in West-Sumatra tot een gevangenisstraf veroordeeld omdat hij in geen god gelooft”, vertelt Flor.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​