Tertio 923 - “We moeten terug naar een wij-maatschappij”

“We moeten terug naar een wij-maatschappij”

De publicatie van het boek Graailand van PVDA-voorzitter Peter Mertens werd dit jaar gevolgd door een reeks schandalen die de verontwaardiging over de graaicultuur heeft aangewakkerd. In Tertio nr. 923 van 18 oktober 2017 stelt de neo-marxistische politicus  maatregelen voor om het mattheuseffect aan te pakken. 

“Wij denken op de eerste plaats aan een miljonairstaks. Dat is een progressieve vermogensbelasting die enkel de toplaag multi-euromiljonairs treft en die jaarlijks acht miljard euro kan opbrengen. Op momenten van crisis moet je durven investeren in openbare diensten, in het sociaal weefsel, in sociale structuur. Dat is belangrijk om het mattheuseffect tegen te gaan. Even belangrijk is een maatschappelijk debat. We moeten terug van een ik-maatschappij naar een wij-maatschappij,” zo vindt de voorzitter van de Partij van de Arbeid. 

Peter Mertens stelt dat de tegenstelling tussen een oververmogende toplaag en de onderkant van de maatschappij op tafel moet komen. “Democratisch, klaar en in heldere bewoordingen. Om duidelijk te maken dat er een laag is die steeds meer vervreemd is van de onderkant. En ik weiger het predicaat ‘populisme’, tenzij als geuzennaam. Als de klasse die stelt dat ze de leiding heeft over de samenleving geen belastingen betaalt of die via vennootschappen naar de Bahama’s  of Panama versluist en privé-detectives inhuurt om leefloners te controleren, dan zijn dat twee maten en twee gewichten.”

 “In onze visie zijn arbeid en natuur de twee belangrijkste bronnen van rijkdom. In onze ideale samenleving zouden die twee bronnen van rijkdom naar waarde geschat moeten worden. Een samenleving die geen uitbuitingsrelatie met arbeid heeft en die geen uitputtingssrelatie heeft met de natuur. Die visie staat tegenover de visie die stelt  dat wij onze economie moeten doen draaien op het ritme van de maximale winst, de tweecijferige rendementen en de grote god van het geld. Dan ga je schade berokkenen aan die twee bronnen van rijkdom,” zo oordeelt Peter Mertens.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​