Tertio 922 - Damiaan was niet zomaar “meneer pastoor”

Damiaan was niet zomaar “meneer pastoor”

“Beeld is mijn taal. Ik ben geen grote prater”, verontschuldigt Jan Bosschaert zich bijna in Tertio van 11 oktober 2017. Toch vertelt hij gedreven over het wordingsproces van een opmerkelijk stripproject: “Getekend Damiaan” wordt vandaag in Leuven voorgesteld. “Ik schrok van Damiaans leven, ook voor hij naar Molokai trok.”

“Ooit tekende ik Damiaan voor Bart Maessen, scenarist van de strip”, vertelt Bosschaert. “Ik maakte een banner voor het Damiaaninstituut, waar Bart godsdienstleraar is. Hij was zo enthousiast dat hij me vroeg waarom we geen strip zouden maken. Het zette me aan voeling te krijgen met de figuur van Damiaan. Iedereen heeft wel een beeld van de man: dat hij een eigen museum heeft en dat hij heilig verklaard is, is algemeen geweten. Maar ik heb veel geleerd en viel achterover van het leven dat Damiaan had, ook voor hij naar Molokai trok.”

“Ik bekeek massa’s foto’s en las een pak brieven”, gaat Bosschaert verder. “Zo kreeg ook Damiaans karakter vorm. Dat vervolledigde voor hij het beeld. Voor ik begon te tekenen, dacht ik aan Damiaan als ‘meneer pastoor’. Maar hij moet een straffe en gedreven man geweest zijn, die op tijd en stond botste met zijn omgeving.”

Lees hier het integrale interview.

Info en abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​