Tertio 920

Tertio 920 van 27 september 2017

De toenemende diversiteit in de samenleving is nog onvoldoende weerspiegeld in de studentenpopulaties. Daarover zijn decaan Karen van Oudenhoven-van der Zee (VU Amsterdam) en rectoren Caroline Pauwels (VUB) en Herman Van Goethem (UAntwerpen) het eens in Tertio van 27 september (nr. 920). Ze belichten de mogelijke maatregelen om het aantal jongeren uit kansengroepen omhoog te krikken in de universiteitsaula’s. Werken aan diversiteit aan de uniefs begint in het basisonderwijs, stellen onze gesprekspartners.

Ook nog in dit nummer onder meer:

• Een standpunt over het vak rooms-katholieke godsdienst
• Een column van Anton De Wit over “genderneutrale” toiletten en onderbroeken
• Berichten over de rituele besnijdenissen en het aantal seminaristen in België
• Een gesprek over het 200-jarige bestaan van de wetenschapsfaculteit aan de KU Leuven
• Een analyse van de digitale revolutie door techniekfilosoof Rogier De Langhe
• Een pleidooi voor vreugdevol gestemde geloofsinitiatie vanuit bezielde ontmoetingen
• Culturele signalementen voor de Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek, voor Jan Siebelinks jongste boek en voor de Internationale Koorwedstrijd in Maasmechelen
• Een getuigenis van predikante-in-spe Marian Knetemann

Lees hier alvast een uittreksel uit het interview met hoogleraar wijsbegeerte Willem Lemmens (UAntwerpen) over kwetsbaarheid en ethiek.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Diversiteit begint in de basisschool”

Circa 1 op de 10 studenten aan de Vlaamse universiteiten is van allochtone afkomst en dat is te weinig. Onze universiteiten zijn te wit. Extra maatregelen om het aantal jongeren uit kansengroepen omhoog te krikken, zijn dan ook nodig. Tertio (nr. 920 van 27 september 2017) klopte aan bij de Antwerpse rector Herman van Goethem, Caroline Pauwels, rector van de VUB, en Karen van Oudenhoven-van der Zee, decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen en Chief Diversity Officer aan de VU Amsterdam, en vroeg naar hun analyse en plan van aanpak.
» Lees verder

“Omwenteling vandaag even groot als industriële revolutie”

De digitale revolutie loodst ons wel degelijk een nieuw tijdperk binnen. Dat stelt techniekfilosoof Rogier De Langhe (UGent) in Tertio van 27 september 2017. “Vanuit het revolutionaire kom je altijd bij de sociale dimensie terecht.”
» Lees verder

“Spirituele dimensie nodig in ethiek”

“The madman is not the man who has lost his reason. The madman is the man who has lost everything except his reason.” Het briefje met die woorden uit Orthodoxy van Gilbert K. Chesterton (1874-1936) had ik thuis in een opwelling nog vlug van het magneetbord gehaald bij mijn vertrek naar Willem Lemmens, hoogleraar wijsbegeerte aan de UAntwerpen. Hij glimlacht verrast als ik het hem toeschuif: exact hetzelfde citaat was onderweg naar onze afspraak ook bij hem opgekomen. In Tertio nr. 920 van 27 september 2017 legt hij uit waarom.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 966

Tertio 964-965

Tertio 962-963