Tertio 909-910 - Geen excuustruus voor andere festivals

Geen excuustruus voor andere festivals

Vlaanderen festivalland. Tijdens de zomermaanden is er hier of daar altijd wel een muziekfeest. Aan het begin van de zomer trok Tertio naar Rock voor Specials in Doornzele, een festival voor mensen met een beperking en een begrip in de muziekwereld. Zolang specials geen vlotte toegang hebben tot andere festivals, gaat organisator Luc Verbeke door. Het evenement kende in 2017 al zijn 21ste editie.

“We evalueren elk jaar opnieuw”, zegt Verbeke in Tertio van 12/7/’17. “Nog altijd. We willen als festival geen excuustruus zijn voor anderen. Andere evenementen moeten ook inspanningen doen voor mensen met een beperking. Onze visie en aanbevelingen voor festivals hebben we trouwens gebundeld in een boek. En intussen zijn er organisaties die toegankelijker zijn.”

Verbeke wil absoluut vermijden dat een apart festivalcircuit ontstaat voor mensen met een beperking. “In de praktijk blijkt dat niet evident”, stelt de organisator. “Intussen zijn er al kleinere festivals voor mensen met een beperking. Maar dat gaat in tegen de gedachte van inclusie. Kijk, elke organisator die een kwaliteitsvol aanbod heeft, kan dat integreren in de eigen werking. Waarom niet een budget voorzien voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld voor vervoer of een gratis  ticket voor een begeleider.”

Hoewel Verbeke zoveel mogelijk naar inclusie stuurt, bestaat Rock voor Specials toch nog altijd. “We slagen er niet in mensen met een beperking naar de gewone festivals te sturen”, geeft hij toe. “Voor 90 procent van de deelnemers aan ons festival is er geen alternatief. We hopen altijd dat ze doorschuiven naar een ander festival, maar… Vorig jaar hadden we twee mensen die bedlegerig waren. Zij konden met bed en al op de wei. Ik zie het voorlopig nog niet gebeuren in pakweg Werchter.”

Ontdek de hele reportage deze week in Tertio.

Proefnummer en abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​