Tertio 909-910 - De liefde verandert alles

De liefde verandert alles

Haar kijk op leven en dood, op seksualiteit, huwelijk en moederschap veranderde compleet sinds ze van overtuigd atheïst vurig katholiek werd. Hoe groot de omwenteling is, drukt Sally Read symbolisch uit met de vergelijking tussen Londen waar niets heilig is en Rome waar je in elke straat een kerk hebt en op elke hoek een Mariabeeld. Haar vroegere leven speelde zich af in die eerste metropool, nu woont ze even buiten de Eeuwige Stad. Tertio brengt haar bekeringsverhaal in de editie van 12 juli 2017.

“Natuurlijk ben ik na mijn bekering nog altijd een zondaar en geen heilige”, vertelt Sally Read. “Je bent je trouwens als gelovige bewuster van je beperktheden. Ik merkte wel dat mensen veel verwachten van een bekeerling of met vooroordelen naar hem of haar kijken. Sommige van mijn homovrienden vreesden dat ik hen nu zou afkeuren. Ik heb niet het gevoel iemand te kunnen ‘afkeuren’ omdat ik vooral de ‘balk in mijn eigen oog’ moet zien. Als gelovige (ver)oordeel ik juist minder. Tegelijk is het zeker zo dat mijn moreel kompas over seksualiteit en over andere kwesties helemaal gereset is. Wat kon ik er als atheïst tegen hebben dat embryo’s vernietigd worden? Of welke argumenten had ik tegen abortus of euthanasie? Religie verandert je hele mens- en wereldbeeld. Alle leven is dan waardevol en dat dood je niet. Je maakt van de ander ook geen object want het lichaam is de tempel van de ziel.”

Ze vervolgt: “Eigenlijk is alles dus anders. In mijn boek druk ik het symbolisch uit door de vergelijking te maken tussen mijn vroegere, seculiere woonplaats Londen – gericht op genot en luxe – en het Rome waarin ik belandde en waar alles eeuwigheid ademt. Ik kon veel oude ballast en schone schijn achterlaten. Ik ben nu meer gericht op geven. Mijn huwelijk is stabieler en ja, ik ben gelukkiger en rustiger.”

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​