Tertio 906

Tertio 906 van 21 juni 2017

Met de regelmaat van de klok vuren politici in ons land salvo’s af op de godsdiensten. Het beste verweer daartegen is de meerwaarde van religie voor de samenleving aantonen. Bewijzen dat godsdiensten een positieve bijdrage leveren aan de cohesie en de inclusie, werkt ontwapenend. Dat stellen drie buitenlandse experts in het nieuwe Tertiodossier (nr. 906 van 21 juni). Lees hier reeds integraal het interview eruit met Brits professor Francis Davis over het in kaart brengen van de meerwaarde van de religies.

Ook nog in dit nummer onder meer:

• Koerden in Noord-Irak willen onafhankelijkheid (reportage)
• Econoom Branko Milanovic: “ongelijkheid verdwijnt nooit” (interview)
• "Management vervangt hoop” (interview Jan Rosier)
• "Verhaal van Abraham is mijn verhaal” (Estephan Nassr legt eeuwige geloften af)
• Dringende wake-upcall christenen (Opinie René Stockman)
• "Gevaarlijk nutsdenken” (Opinie Mark Van de Voorde)
• Het mystieke leven van bomen (column Kristien Justaert)
• Religie op festival Cannes (verslag)
• Abdij van Park wordt Parcum (interview)

 Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

In de spotlight: 

Meerwaarde religies in kaart brengen

Met de regelmaat van de klok vuren politici in ons land salvo’s af op de godsdiensten. In hun vizier zitten onder meer de financiering van de erediensten, het godsdienstonderwijs en religieuze symbolen of rituelen – denk aan de hoofddoek en het ritueel slachten – die in strijd zouden zijn met “onze westerse waarden”. Ze willen religie bannen naar de privésfeer en bepleiten een striktere scheiding van kerk en staat. Het beste verweer daartegen is de meerwaarde van religie voor de samenleving aantonen. Bewijzen dat godsdiensten een positieve bijdrage leveren aan de cohesie en de inclusie, werkt ontwapenend. Dat stellen drie buitenlandse experts in Tertio nr. 906 van 21 juni.
» Lees verder

Dialoogmuseum stimuleert interreligieus debat

Het Leuvense Museum Parkabdij herleeft als PARCUM. In een ruimere en gerenoveerde setting positioneert dit “dialoogmuseum” zich voortaan als trefpunt voor religie, kunst en cultuur. “Onze expo’s met kwetsbare of verborgen erfgoedschatten bieden stof tot nadenken en discussie, over de levensbeschouwelijke grenzen heen”, vertelt curator Liesbet Kusters in Tertio nr. 906 van 21 juni.
» Lees verder

Management vervangt hoop

Met een dubbel doctoraat op zak – in de farmaceutische wetenschappen en de managementwetenschappen – is gewoon hoogleraar Jan Rosier (University College Dublin) goed geplaatst de innovaties in de biotechnologie te belichten. “De prijszetting van geneesmiddelen is geen economisch probleem. Voor alles is het een ethische kwestie”, zegt hij in Tertio van 21/6/’17.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 953

Tertio 952

Tertio 951