Tertio 901 - “Turkije meer dan ooit verdeeld”

“Turkije meer dan ooit verdeeld”

Het is slecht gesteld met de mensenrechten in Europa. Dat zegt Nils Muižnieks, sinds 2012 Europees commissaris voor de mensenrechten in Europa, in een exclusief interview in Tertio van 17/5. “Ik had vragen bij de timing van het Turkse referendum.”

“Sinds 2013 is de situatie in Turkije verslechterd”, constateert Nils Muižnieks. “De protesten in en rond het Gezipark leidden tot politiegeweld. Maar er is ook een groeiende intolerantie tegenover kritische en dissidente stemmen. Mediavrijheid wordt aan banden gelegd. In het Zuidoosten van Turkije kennen we een zeer brutale anti-terreurcampagne. Dat heeft tot veel leed geleid.”

“De poging tot staatsgreep (in juli 2016, nvdr) maakte het alleen nog maar erger”, zegt de mensenrechtencommissaris. “Ik had vragen bij de timing van het referendum. Waarom doe je dat als de noodtoestand van kracht is en als de vrijheid van de media aan banden wordt gelegd? Kan je in die omstandigheden een inclusief debat voeren om de grondwet aan te passen? Ik heb daar ernstige twijfels bij.”

“Over de inhoud van het referendum neem ik geen standpunt in, maar sommige punten van het voorstel ondermijnen de positie van de rechterlijke macht”, stipt Muižnieks aan. “Die macht verschuift naar de uitvoerende en dat gaat in tegen de normen van de Raad van Europa. Dat veroorzaakt wellicht grote problemen in Turkije. Bovendien was de uitslag zeer nipt en schijnt die Turkije meer dan ooit te verdelen. En dat leidt dan weer tot problemen met de mensenrechten. Ik heb het gevoel dat ik veel aandacht zal moeten blijven besteden aan het land.”

Lees het volledige interview deze week in Tertio. Proefnummer en abonnement via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​