Tertio 900

Tertio 900 van 10 mei 2017

Tertio nr. 900 (10 mei) rolde zopas van de persen!

Daarin een uitgebreid dossier “Meer dan schuld en boete” over menselijkheid in de gevangenissen. We praten met een leerkracht in een gevangenis, met iemand die er kunstateliers geeft en met een dramatherapeute die een theatergroep oprichtte in een psychische afdeling van een gevangenis. Stuk voor stuk bijzondere mensen die met overtuiging helpen aan het bewaren van enige menselijkheid bij de gekooide mens en die mee zoeken naar uitwegen voor de toekomst. Daarnaast focussen we uitvoerig op het taboe van zelfmoord in de cel en wat in de preventie in het bijzonder geestelijke verzorgers hun rol kan zijn. Lees hier reeds dit interview.

Verder in dit nummer onder meer:

• Nieuwe Franse president wacht immense taak (standpunt)
• Van kasteel naar front (interview met professor Ludo Simons over opmerkelijk oorlogsdagboek van vader Jozef)
• "Godsdiensten geroepen vrede te bevorderen" (integrale vertaling toespraak paus Franciscus Al-Azharuniversiteit)
• Ewan Kelly, onderzoekscoördinator van ERICH, het nieuwe European Research Institute for Chaplains in Healthcare (interview)
• Stan Vanuytrecht betrekt kluis in Alpen (getuigenis)
• Caritas of thanatos? (opinie)

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

In de spotlight: 

Uniek tijdsdocument, doordrongen van cultuur

Het oorlogsdagboek van Kempens schrijver Jozef Simons biedt 100 jaar na de feiten een uniek tijdsdocument doordrongen van kruitdampen, flamingantisme en cultuur. In de uitgave Van het kasteel naar het front die zijn zoon – hoogleraar Ludo Simons (foto) – verzorgd heeft, valt een stapsgewijze Vlaamse bewustwording op, tussen alle sleur en slenter van de Grote Oorlog. Zijn getuigenis staat in Tertio van 10 mei.
» Lees verder

Menselijkheid brengen in de gevangenis

Al is een gevangenisstraf terecht, toch kan de vrijheidsberoving, de opsluiting en het ontnemen van persoonlijke bezittingen hard aankomen, met identiteitsverlies en “ontmenselijking” tot gevolg. Gevangenneming heeft een zware impact en de “gekooide mens” wordt er geconfronteerd met zijn verleden. Tegelijk moet hij een “uitweg” zoeken voor de toekomst, bouwen aan herstel en re-integratie in de samenleving. Dat kan maar als het gevangenisregime meer is dan een straf uitzitten en boete doen. Hoe wordt iemand binnen de muren weer een “beter” mens? Tertio laat in het dossier van 10 mei 2017 diverse stemmen aan het woord die getuigen over het “menselijk opbouwwerk” in de gevangenis.
» Lees verder

Zonder wetenschappelijk onderzoek verdwijnen we van het menu

Hoe zou het zijn als mensen in een zorgvoorziening geen beroep meer konden doen op een pastor? “Dan zouden niet alleen patiënten en bewoners, maar ook de zorginstellingen iets zeer wezenlijks verliezen”, is het prompte antwoord van Ewan Kelly, onderzoekscoördinator van het nieuwe European Research Institute for Chaplains in Healthcare (ERICH) in Tertio 900 (10/5/2017). “We hebben de morele en professionele plicht het belang van spirituele zorg wetenschappelijk hard te maken.”
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 957

Tertio 956

Tertio 955