Tertio 897 - “Boven alles goed verhaal vertellen”

“Boven alles goed verhaal vertellen”

“De blinde vlekken bij Paulus – die van christenvervolger zelf pleitbezorger van Christus wordt – intrigeren me.” Dat zegt Jeroen Windmeijer in Tertio van 19/4. De auteur maakt van de losse eindjes handig gebruik in “Het Pauluslabyrint”, een subtiel gecomponeerde thriller. Hoewel zelf agnost, is Windmeijer naar eigen zeggen “ontzettend gefascineerd door Jezus”.

Petrus en Paulus zijn de beschermheiligen van de stad Leiden. Beide figuren intrigeren Leidenaar Jeroen Windmeijer mateloos. “Petrus verdwijnt na Handelingen 15 volledig uit de Bijbel. Wat is er met hem gebeurd? En ook in Paulus’ verhaal zitten gaten. Om maar iets te zeggen: na zijn bekering op weg naar Damascus duurde het drie jaar voor hij naar Jeruzalem trok. Waarom heeft dat zo lang geduurd? Daar ben ik als schrijver in gedoken.”

Windmeijer begint bij de harde, wetenschappelijk vaststaande historische feiten, maar beschrijft hoe het misschien anders had kunnen lopen. “Paulus komt uit Tarsus”, weet de auteur. “Die stad was tegelijk het centrum van de Mithrasgodsdienst. Die vertoont in haar rituelen nogal wat overeenkomsten met het christendom. Maar boven alles wil ik een goed verhaal vertellen, ook al ben ik zelf van overtuigd dat het niet gegaan is zoals ik in mijn roman beschrijf.”

Waarom begint een doctor in de antropologie, die onder meer veldwerk deed in Zuid-Amerika, aan een roman? “Een roman geeft mij grotere vrijheid. Een proefschrift moet je voortdurend met literatuur onderbouwen. Dat valt weg voor een romanschrijver.”

Lees het volledige interview met Jeroen Windmeijer deze week in Tertio. Proefnummer en abonnement via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​