Tertio 885 - “Kinderen zijn vredebouwers”

“Kinderen zijn vredebouwers”

Professioneel vooral bezig met kinderen, spant Yolande Iliano zich met Religions for Peace ook al decennia in voor de interreligieuze dialoog. Met “Samen opkomen voor vluchtelingenkinderen” – komende zondag in Molenbeek – combineert ze beide bekommernissen.

Kinderen hebben intuïtief vaak reflexen waar wij als volwassene naar kunnen opkijken. Wij durven kinderen wel eens te betuttelen, alsof ze niets begrijpen of kunnen. We schatten onvoldoende in hoeveel authenticiteit en altruïsme zij van nature hebben. Zet kinderen van verschillende horizonten samen en zij ontwikkelen als vanzelf een dynamiek van broederlijkheid.

Het zijn de kinderen van mijn school die mij destijds op het pad van de interreligieuze vriendschap hebben gezet. Zij namen contact op met een rabbijn of met een hindoe omdat ze een gezamenlijke manifestatie wilden opzetten. Zo kreeg ik tientallen joodse vrienden, moslimvrienden, noem maar op. Ik blijf overtuigd katholiek, mijn geloof is mijn drijfveer, maar ik wil de inspiratie van anderen kennen en er iets van leren. Ook om mezelf zo beter te leren begrijpen.

Vijftien jaar geleden werd mij gevraagd het Belgische kapittel van Religions for Peace voor te zitten. Intussen ben ik ook Europees voorzitster. Religions for Peace verenigt mensen van verschillende religieuze en spirituele tradities om samen te ijveren voor de wereldvrede. Om de vijf jaar komen wereldwijd meer dan driehonderd religieuze leiders samen. Maar belangrijkst is ons werk aan de basis. 

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​