Tertio 878 - “Tederheid bezweert cardiosclerose”

“Tederheid bezweert cardiosclerose”

Pauselijke interviews blijven hoogst uitzonderlijk. Toch lukte het Tertio onlangs paus Franciscus exclusief, onomwonden en behoorlijk lang uit te horen: over de relatie tussen kerk en staat, het terrorisme, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de barmhartigheid, een synodale kerk, media, jongeren, priesters vandaag. Franciscus beklemtoonde in dat vraaggesprek weer opvallend sterk de grote nood aan tederheid in een wereld die lijdt aan hardvochtigheid, of in zijn woorden: aan “cardiosclerose”.

“De leuze ‘Nooit meer oorlog’ werd nooit ernstig genomen. (…) We zijn in oorlog. De wereld ondergaat een Derde Wereldoorlog: in Oekraïne, het Midden-Oosten, Afrika, Jemen… Het is zeer ernstig”, zegt paus Franciscus. “Dus zomaar wat lippendienst bewijzen aan het ‘Nooit meer oorlog’ terwijl ondertussen zoveel wapens worden gemaakt en verkocht, zelfs verkocht aan tegenstanders. (…) De prijs is zeer duur: bloed.”

Lees hier reeds open een eerste, langer fragment integraal.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​