Tertio 878 - “Tederheid bezweert cardiosclerose”
“Tederheid bezweert cardiosclerose”

Pauselijke interviews blijven hoogst uitzonderlijk. Toch lukte het Tertio onlangs paus Franciscus exclusief, onomwonden en behoorlijk lang uit te horen: over de relatie tussen kerk en staat, het terrorisme, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de barmhartigheid, een synodale kerk, media, jongeren, priesters vandaag. Franciscus beklemtoonde in dat vraaggesprek weer opvallend sterk de grote nood aan tederheid in een wereld die lijdt aan hardvochtigheid, of in zijn woorden: aan “cardiosclerose”.
“De leuze ‘Nooit meer oorlog’ werd nooit ernstig genomen. (…) We zijn in oorlog. De wereld ondergaat een Derde Wereldoorlog: in Oekraïne, het Midden-Oosten, Afrika, Jemen… Het is zeer ernstig”, zegt paus Franciscus. “Dus zomaar wat lippendienst bewijzen aan het ‘Nooit meer oorlog’ terwijl ondertussen zoveel wapens worden gemaakt en verkocht, zelfs verkocht aan tegenstanders. (…) De prijs is zeer duur: bloed.”
“De facturen stapelden zich op”
Vorige week moest Tatjana Balog noodgedwongen aankloppen voor een voedselpakket. Toen ze ruim een half jaar geleden opgenomen werd in het ziekenhuis, stapelden de schulden zich op. Binnenkort moet ze verhuizen. De voedselbedeling brengt soelaas. Tijdelijk, hoopt ze. » Lees verder“Tederheid bezweert cardiosclerose”
Pauselijke interviews blijven hoogst uitzonderlijk. Toch lukte het Tertio onlangs paus Franciscus exclusief, onomwonden en behoorlijk lang uit te horen: over de relatie tussen kerk en staat, het terrorisme, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de barmhartigheid, een synodale kerk, media, jongeren, priesters vandaag. Franciscus beklemtoonde in dat vraaggesprek weer opvallend sterk de grote nood aan tederheid in een wereld die lijdt aan hardvochtigheid, of in zijn woorden: aan “cardiosclerose”. » Lees verderBestsellerauteur Kader Abdolah vindt het een voorrecht migrant te zijn
Kader Abdolah droomde ervan een groot schrijver te worden. Door omstandigheden moest hij zijn geboorteland Iran ontvluchten. Achteraf gezien was dat voor zijn carrière een zegen. Hij was de dertig voorbij toen hij voor het eerst een woord Nederlands hoorde. Vijfentwintig jaar later is hij een gevierd schrijver van verhalen en columns maar vooral van een aantal vuistdikke romans… in het Nederlands. Kader Abdolah is formeel: “Mijn migratie heeft mij verrijkt.” » Lees verder