Tertio 878 - “De facturen stapelden zich op”
“De facturen stapelden zich op”

Vorige week moest Tatjana Balog noodgedwongen aankloppen voor een voedselpakket. Toen ze ruim een half jaar geleden opgenomen werd in het ziekenhuis, stapelden de schulden zich op. Binnenkort moet ze verhuizen. De voedselbedeling brengt soelaas. Tijdelijk, hoopt ze.
“Door de stress kon ik niet meer eten”, getuigt Balog. “Ik ben zestig kilo kwijt. En toen ben ik helemaal gecrasht. Ik kreeg een pillencocktail. Financieel is het volledig ontspoord. Nu ik de pillen achterwege laat, besef ik dat dat komt door de medicatie.”
“Gelukkig had ik een hospitalisatieverzekering”, zegt Balog. “Die dekte de kosten van mijn ziekenhuisopname. Maar de rest… Mijn appartement heb ik met verlies verkocht, ik liep achterstand op met de huishuur, de facturen stapelden zich op.”
“Op de duur zie je geen uitweg meer en vraag je je af wat je hier nog zit te doen”, verwoordt Balog haar donkere gedachten. “Nu probeer ik het weer in handen te nemen. Normaal moet je je woning binnen de 48 uur verlaten, maar de rechter was mild en gaf me twee maanden. Vroeger was ik altijd heel correct, maar toen ik ziek werd, ging het snel en steil bergaf.”
Tertio trok naar Evergem en stelde vast dat armoede niet stopt aan de stadsgrenzen. Lees de volledige reportage in het nummer van deze week.
“De facturen stapelden zich op”
Vorige week moest Tatjana Balog noodgedwongen aankloppen voor een voedselpakket. Toen ze ruim een half jaar geleden opgenomen werd in het ziekenhuis, stapelden de schulden zich op. Binnenkort moet ze verhuizen. De voedselbedeling brengt soelaas. Tijdelijk, hoopt ze. » Lees verder“Tederheid bezweert cardiosclerose”
Pauselijke interviews blijven hoogst uitzonderlijk. Toch lukte het Tertio onlangs paus Franciscus exclusief, onomwonden en behoorlijk lang uit te horen: over de relatie tussen kerk en staat, het terrorisme, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de barmhartigheid, een synodale kerk, media, jongeren, priesters vandaag. Franciscus beklemtoonde in dat vraaggesprek weer opvallend sterk de grote nood aan tederheid in een wereld die lijdt aan hardvochtigheid, of in zijn woorden: aan “cardiosclerose”. » Lees verderBestsellerauteur Kader Abdolah vindt het een voorrecht migrant te zijn
Kader Abdolah droomde ervan een groot schrijver te worden. Door omstandigheden moest hij zijn geboorteland Iran ontvluchten. Achteraf gezien was dat voor zijn carrière een zegen. Hij was de dertig voorbij toen hij voor het eerst een woord Nederlands hoorde. Vijfentwintig jaar later is hij een gevierd schrijver van verhalen en columns maar vooral van een aantal vuistdikke romans… in het Nederlands. Kader Abdolah is formeel: “Mijn migratie heeft mij verrijkt.” » Lees verder