Tertio 866 - Impasse in Congo dreigt te ontsporen

Impasse in Congo dreigt te ontsporen

De Vlaamse vredesweek richt van 21 september – wereldvrededag – tot 2 oktober – dag van de geweldloosheid – de schijnwerpers op Congo. Tien jaar na de eerste democratische verkiezingen staat de vrede er onder druk omdat het huidige regime nieuwe verkiezingen uitstelt zodat president Joseph Kabila de macht behoudt. Centraal-Afrika-expert Nadia Nsayi hoopt dat de nationale dialoog alsnog soelaas brengt. Anders dreigt er geweld uit te breken.

“De bevolking ziet het echt niet zitten dat Kabila nog eens vijf of tien jaren blijft. Vooral de jongeren zijn boos omdat ze geen toekomstperspectieven hebben en zijn bereid de straat op te komen. De jeugdwerkloosheid is een tikkende tijdbom in vele regio’s van het land. Voorts is het de vraag hoe het leger bij straatprotesten zal reageren. De presidentiële garde is goed betaald, maar het gewone leger en de politie zijn onderbetaald. Ze delen de frustraties van het volk en willen eveneens verandering en een beter loon”, legt Nadia Nsayi uit.

“De Vlaamse vredesweek steunt de geweldloze strijd van de Congolese burgeractivisten en  hun roep om verandering. Je ziet vooral bij de jongeren de wil om hun lot in eigen handen te nemen en te bouwen aan een meer rechtvaardige toekomst. Ondanks de oorlog in Oost-Congo hebben de mensen het verlangen naar vrede niet begraven en blijven ze opkomen voor een beter leven. Ondanks de zwakke staat is er een sterke Congolese identiteit. Met die mensen van goede wil moeten we ons solidair tonen en erover waken dat de huidige impasse niet tot nieuw geweld leidt. Die jonge activisten vragen geen geld, maar bemoediging”, zegt de beleidsmedewerker van Pax Christi en Broederlijk Delen.

Lees het integrale artikel via http://bit.ly/2ckAAIt

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​