Tertio 864 - Spreken over zin, schept ruimte in de ziel

Spreken over zin, schept ruimte in de ziel

“De structurele geloofsoverdracht aan kleinkinderen is gestokt”, stelt Nederlands religiekenner André Droogers (Vrije Universiteit Amsterdam). Binnen GeneratieGespreksGroepen (G3’s) stimuleert hij zowel oud als jong opnieuw uit te wisselen over zingeving. 

“Zingeving is in de beleving van velen een niemandsland. Met Boodschap aan elkaar bied ik een reisgids om dat onbekende en vandaar onbeminde terrein hopelijk alsnog te ontdekken. Toegegeven, mijn boek landt zo in een vacuüm, maar ontleent net daaraan zijn bestaansrecht”, vertelt André Droogers. “Mijn gespreksstof en -tips zijn niet afgestemd op ‘24/7 christenen’, bij wie geloof thuis sowieso een thema blijft. Wel bestaat de doelgroep uit het middensegment. Binnen die categorie stippelt het jonge volkje meer eigenhandig zijn levensweg uit, doorgaans weg van de kerk.”

“Leeftijdsverschillen horen we tijdens geloofsgesprekken allerminst te negeren”, vindt de hoogleraar. “Het maakt wel degelijk iets uit of je de crisistijd rond 1930 hebt meegemaakt, een babyboomer bent, dan wel een lid van de aanstormende, ‘grenzeloos’ genoemde generatie. Dat onderscheid brengt een schat aan ervaring mee, voor jong en oud. De dialoog tussen uiteenlopende leeftijden helpt ons samen te leven in verschil. Het verzamelde culturele en sociale kapitaal levert – als het goed is – een hoge rente op.”

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​