Tertio 831 - Heropbouw Oost Timor werk van lange adem

Heropbouw Oost Timor werk van lange adem

Jezuïet Filomeno Jacob was met de goedkeuring van zijn orde en van de Heilige Stoel een sleutelfiguur in de onafhankelijkheidsstrijd en de natievorming van Oost-Timor. Tertio sprak met de gewezen staatsman over het bloedige verleden, de huidige situatie en de hoop voor de toekomst van zijn land.

Oost-Timor is een van de armste landen ter wereld. “Het is hoofdzakelijk een agrarisch land, maar bodemerosie en monocultuur hebben de grond uitgeput waardoor de oogsten steeds minder opbrengen. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Velen kennen een ‘hongerseizoen’ van drie maanden wanneer hun reserves rijst en mais op zijn. De overheid verdeelt dan soms geïmporteerde rijst. Een kwart van de vrouwen en de helft van de kinderen zijn ondervoed. Nog altijd zijn weinigen geletterd, er is weinig aandacht voor gezondheidszorg en hygiëne, sociale dienstverlening en infrastructuur laten te wensen over en de werkloosheid is groot, vooral bij jongeren en in de steden. Het antwoord op die armoede is onderwijs, al zal het jaren duren voor we de vruchten plukken van kwalitatievere opleidingen en hogere studies. Toch moeten we investeren in het onderwijs als we onze jongeren een duurzame toekomst willen bieden”, stelt Filomeno Jacob.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​