Tertio 831 - Euthanasiepraktijk steekt in stilte de wet voorbij

Euthanasiepraktijk steekt in stilte de wet voorbij

“Rond uitzichtloos psychisch lijden bestaat danig veel ruimte voor interpretatie en oneigenlijk gebruik. Sommigen artsen rekken de opening die onze euthanasiewet heeft gecreëerd steeds verder op”, waarschuwt An Haekens (Alexianen Zorggroep Tienen).

“Mij verontrust het hoe artsen en hele teams aan hun lot worden overgelaten door een wetgeving die onvoldoende ruggensteun biedt”, vertelt Haekens. “Verfijn daarom wat bedoeld is met ‘vrijwillig verzoek’ en verduidelijk het begrip ‘medisch uitzichtloze toestand’.”

“Zelf wens ik nooit mee te stappen in een euthanasietraject door levensmoeheid of zinverlies na het overlijden van een partner”, besluit de psychiater. “Bepaalde collega’s voelen wel die verleiding. Zeker in gevallen die hen confronteren met de eigen professionele machteloosheid krijgt de ‘zachte dood’ voor sommigen iets aantrekkelijks.”

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​