Tertio 824 - Grote grijze zone tussen geloof en ongeloof

Grote grijze zone tussen geloof en ongeloof

“Ons levensbeschouwelijke landschap blijkt meer dan ooit pluraal”, vertelt Taede Smedes. Deze Nederlandse godsdienstfilosoof vertelt dinsdag tijdens een lezing in Antwerpen hoe door “zwevende gelovigen” de verschillen tussen geloof en ongeloof deels verdampen. 

Een scherpe tweedeling tussen theïsme en atheïsme vindt Smedes problematisch. “Het geloof in een persoonlijke, interveniërende God slinkt wel onmiskenbaar maar wie een dergelijk klassiek godsbeeld afwijst, is nog niet automatisch ongelovig. Velen in dat geval tonen zich net spiritueel bijzonder bewogen, waarbij de diversiteit aan opvattingen troef is. Sommige ‘zwevende gelovigen’ of ‘nieuwe spirituelen’ richten zich nog op de christelijke traditie en lezen pakweg Meester Eckhart. Anderen zoeken dan weer hun toevlucht tot esoterie. In deze aanzienlijke grijze zone situeren zich eveneens de ‘ietsisten’, bij wie het onderscheid tussen geloof en ongeloof helemaal dubieus blijkt.”

De publieke lezing Weg met geloof én ongeloof!? Een blik voorbij de polarisatie van ‘theïsme versus atheïsme’ vindt plaats op 1 december vanaf 14 uur in het Antwerpse Hof van Liere. 

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​