Tertio 824 - “Oorlog om geesten definitief naar Westen overgesprongen”

“Oorlog om geesten definitief naar Westen overgesprongen”

“Misschien hebben we met de aanslagen in Parijs wel een keerpunt bereikt; misschien dringt nu langzaam het besef door dat we er zonder langetermijnstrategie niet meer uit komen. Want de ‘oorlog om de geesten’ is definitief naar het Westen overgesprongen.” Dat vertelt de oorlogscorrespondent van de VRT, Rudi Vranckx, in een interview met Tertio.

“Een harde kern jihadi’s is al sinds de oorlog in Afghanistan in 1979 uitgezwermd. Het gaat om enkele tienduizenden geharde en verbitterde elementen die bij elke broeihaard weer opduiken: Taliban, Al Qaeda, IS, what’s next? Er worden momenteel kinderen in IS-opleidingskampen geïndoctrineerd. Ze leren hoofdjes van poppen afsnijden, een afgehakt hoofd vasthouden, ermee voetballen. De terroristen proberen die logica van het wij-zij-denken, de haat en de terreur ook naar Europa te exporteren. We mogen vooral niet in hun val trappen en meestappen in dat wij-zij-denken. Laat ons de tolerantie waarmaken waarmee we onszelf zo vaak op de borst kloppen. Extreme ideeën verspreiden zich als een virus. De strijd tegen het extremisme moet op dezelfde manier worden gevoerd, van mens tot mens. Laat dat onze ‘jihad’ zijn: dat we niet toegeven aan  makkelijke veralgemeningen en lessen trekken uit de geschiedenis. Ik zie nu weer muren en prikkeldraad op Europese bodem verschijnen. We weten intussen toch al lang dat zoiets niet werkt, maar alleen de wij-zij-kloof verdiept.”

In het vraaggesprek heeft Vranckx het ook over zijn beroepsloopbaan. Hij vermeldt dat hij een nicheredactie voor oorlog en conflict rond zich heeft die stukken voor meerdere programma’s maakt. “De openbare omroep zou eenzelfde aanpak perfect kunnen hanteren voor bijvoorbeeld cultuur of voor de milieu- en klimaatproblematiek. Of voor religie, spiritualiteit en zingeving”, meent de televisiejournalist.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​