Tertio 820 - Rouwen en afscheid nemen

Rouwen en afscheid nemen

Allerzielen komt eraan, de dag waarop collectieve rouw is toegestaan, maar de andere dagen van het jaar is onze cultuur nog altijd als de dood voor de dood. En toch duiken in ieder mensenleven verlieservaringen op. Hoe geven we de dood een plaats in ons leven? Hoe gaan we om met leegte en gemis? En hoe belangrijk zijn rituelen om daar zin en betekenis aan te geven?

“Rouwen is niet loslaten, maar een nieuwe verbinding zoeken. Iedereen doet dat op zijn of haar manier, en toch is het belangrijk die verlieservaring met anderen te delen”, zegt rouwtherapeut en trainer Johan Maes, samensteller van het Handboek Rouw, Rouwbegeleiding, Rouwtherapie.

“Rituelen helpen een confronterende ervaring te accepteren en een drempel over te steken van de ene naar de andere levenssituatie. Zo bevorderen ze een herstel waarna het mogelijk is opnieuw in het leven te investeren.” Dat verduidelijkt Ton Overtoom, docent en trainer rond rouw en rituelen.

Soms denken we kinderen en mensen met een verstandelijke beperking te moeten weghouden van ziekte, dood en rouwen. Orthopedagoge Sofie Sergeant pleit ervoor hen niet uit te sluiten bij een afscheid. Zoniet dreigt een complex verwerkingsproces. Zelf ontwikkelde ze onlangs de doos Achter de rouw om het gesprek met mensen met een verstandelijke beperking aan te gaan.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​