Tertio 820 - “Ngo’s en bedrijven bevruchten elkaar”

“Ngo’s en bedrijven bevruchten elkaar”

De vzw Ondernemers voor Ondernemers (OvO), die aan ontwikkelingssamenwerking doet,  heeft haar 15-jarige verjaardag gevierd. Aanvankelijk heerste er wederzijds vertrouwen tussen de bedrijven en de ngo’s, maar dat is verleden tijd, vertelt voorzitter Luc Bonte.

“De visies zijn ondertussen gerijpt. Ontwikkelingssamenwerking met de inbreng van bedrijven bestempelen als een terugkeer naar de negentiende eeuw, gebeurt niet meer. Meer nog, wat toen werd verketterd, is nu de nieuwe weg die wordt gegaan. Als je het Zuiden wil helpen, moet je de mensen daar leren onafhankelijk te worden. In de loop der jaren is de grote belangrijkheid gebleken van het verbeteren van de communicatie tussen bedrijven en ngo’s. Dat deed inzichten evolueren en de rest vloeide eruit voort.”

Bonte heeft een carrière in de staalindustrie achter de rug en heeft het in het interview voorts over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hij waarschuwt voor vals optimisme. Voor hem zijn recycleren, minder consumeren enzovoort lovenswaardig, maar onvoldoende. “Er moeten veel fundamentelere veranderingen komen.”

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​