Tertio 797 - Oorlogsgeweld woekert voort in families

Oorlogsgeweld woekert voort in families

Psychologische hulp is meestal onbereikbaar voor wie in Zuid-Amerikaanse sloppenwijken woont, al is de nood daar vaak het grootst. Jongeren zijn lid van bendes, gebruiken drugs. Ouders weten geen blijf met hen en reageren brutaal. In dat familiaal geweld spelen meer dan eens trauma’s van de burgeroorlogen op. Vlaams psychologe Liesbet Willems tracht in Peru mee het mentale puin te ruimen.

“De huiselijke agressie is wellicht het gevolg van het extreme geweld tijdens de burgeroorlog. Dat de ouders getraumatiseerd zijn, hypothekeert de zorg voor hun kinderen”, vertelt de psychologe. “Een van de meest efficiënte wapens in een burgeroorlog is verkrachting. Het lijdt geen twijfel dat vele vrouwen daar het slachtoffer van waren, maar ik vermoed dat ook mannen werden verkracht. De machocultuur laat niet toe dat ze daarmee naar buiten komen en dus is het een groot taboe. Toch mogen die oorlogstrauma’s geen alibi zijn voor nieuwe misdrijven.”

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​