Tertio 797 - Mensen van de weg vaak vastgeroest

Mensen van de weg vaak vastgeroest

“Christenen horen opnieuw een beweging van leerlingen te vormen”, meent praktisch theoloog Sake Stoppels (VU Amsterdam). De Nederlander heeft het niet begrepen op alle eenzijdige aandacht voor kerkelijke organisaties en gebouwen. “Waarom de structuren redden als het aan navolging ontbreekt?”

“Als we kijken naar hoe het ooit begon in de vroege kerk, dan werd er gesproken over de eerste christenen als mensen van de weg (Handelingen 9, 2). Paulus vervolgde hen. Nu lijken de gelovigen veeleer mensen van de zitplaats te zijn. Het is een andere positie: comfortabel op een stoel zitten of pelgrims onderweg zijn. In onze tijd en cultuur ontstaan er opnieuw parallellen met de vroege kerk en we denken soms dat we daarnaar terugkeren, maar de tussentijd – van keizer Constantijn tot de aanvang van het derde millennium – heeft ons sterk gekleurd. Dat liet een reputatie en frustraties na. Ik bemerk nu vooral inertie, terwijl we ons terug op weg moeten begeven om met het geloof naar buiten te komen”, zegt de gereformeerde theoloog en gewezen gemeentepredikant.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​