Tertio 794 - “Conflict in Burundi is puur politiek”

“Conflict in Burundi is puur politiek”

“Het conflict in Burundi is niet langer etnisch, maar puur politiek”, zegt Consolota Baranyizigiye, de coördinatrice van de bisschoppelijk commissie Rechtvaardigheid en Vrede van Burundi.

De Burundese regeringspartij heeft aftredend president Pierre Nkurunziza zaterdag aangewezen als haar kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn. Zoals verwacht zijn meteen rellen in de hoofdstad Bujumbura uitgebroken. Dat Nkurunziza aan de macht wil blijven, is op enkele maanden tijd een serieuze splijtzwam in de Burundese samenleving geworden.

“Vroeger was alleen de oppositie verdeeld”, zegt Consolata Baranyizigiye, “maar intussen zijn er ook binnen de regeringspartij dissidenten, al worden die vakkundig aan de kant geschoven. Het conflict is niet langer etnisch, maar puur politiek.” Toch is Baranyizigiye beducht voor deze nieuwe spanningen, want de opposanten van het regime worden steeds vaker “de moordenaars van Melchior Ndadaye” genoemd, de Hutu-president waarvan de dood in 1993 de burgeroorlog inluidde. “Geruchten worden in Burundi makkelijk werkelijkheid. Als er wordt gefluisterd over nakend geweld, kan dat voor explosieve situaties zorgen.”

In de spotlight: 

“Militair Europa komt er niet”

De opvolger van het F16-gevechtsvliegtuig hoeft geen kernbommen te dragen, meent Belgisch defensiedeskundige Sven Biscop. Volgens deze programmadirecteur aan het Egmont-Koninklijk Instituut voor Internationale Relaties komt er geen militair Europa, hooguit een grotere integratie van de bestaande legers. “Als we abstractie maken van de reële terreurdreiging, is er geen direct gevaar, in de zin van een mogelijke aanval door conventionele strijdkrachten op het Europese grondgebied”, vertelt Biscop. “Ook niet vanuit Rusland, al kan de perceptie daarvan verschillen in de Oost-Europese landen die vroeger behoorden tot het Warschaupact of de Sovjet-Unie.”
» Lees verder

Sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid horen samen

Als je denkt dat een ‘one size fits all’-benadering werkt om duurzame ontwikkeling echt tot stand te brengen, vergeet het dan maar, zegt de Britse hoogleraar Melissa Leach, die begin deze maand eredoctor aan de Universiteit Antwerpen werd. We moeten veeleer op zoek naar verschillende wegen en benaderingen, om zo ook meer veerkracht te creëren en crisissen beter het hoofd te kunnen bieden.
» Lees verder

“Conflict in Burundi is puur politiek”

“Het conflict in Burundi is niet langer etnisch, maar puur politiek”, zegt Consolota Baranyizigiye, de coördinatrice van de bisschoppelijk commissie Rechtvaardigheid en Vrede van Burundi. De Burundese regeringspartij heeft aftredend president Pierre Nkurunziza zaterdag aangewezen als haar kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn. Zoals verwacht zijn meteen rellen in de hoofdstad Bujumbura uitgebroken. Dat Nkurunziza aan de macht wil blijven, is op enkele maanden tijd een serieuze splijtzwam in de Burundese samenleving geworden.
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​