Tertio 1138

Tertio 1138 van 1 december 2021

De 76-jarige aartsbisschop van Westminster, kardinaal Vincent Nichols, blijft wat langer dan gebruikelijk op zijn stoel tot paus Franciscus een geschikte opvolger aanduidt. Nichols wordt geprezen voor zijn standvastig leiderschap tijdens de pandemie. Solidariteit met mensen in nood, of het nu slachtoffers zijn van mensenhandel of vluchtelingen, is een van zijn prioriteiten waarvoor volgens hem de Europese kerken moeten samenwerken: “Vanuit katholiek perspectief hebben we Europa niet verlaten”, reageert hij in Tertio nr. 1.138 van 1 december 2021 op de Brexit. “De kerk moet dialoog promoten waar culturen botsen.”

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt naar aanleiding van Wereldaidsdag op 1 december
• Een column van journalist Alma De Walsche over het wij-zijdenken in een wereld van interdependentie
• Een analyse over kansarmen die het tandartsbezoek zo lang mogelijk uitstellen
• Een dossier over de post-corona economie
• Een signalement van de film “There is No Evil”
• Een opinie van filosoof Herman De Dijn over sociale media en vrije meningsuiting
• Een focus op het denken van Simone de Beauvoir, die zich verscheurd voelde tussen geloof en atheïsme
• Een getuigenis van kunsthistorica Gerlinde Gilissen

Lees hier alvast het artikel met Kristien Henderickx, pastor in de ouderenzorg.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Kerk is geen promotor van cultureel conflict”

De 76-jarige aartsbisschop van Westminster, kardinaal Vincent Nichols, blijft wat langer dan gebruikelijk op zijn stoel tot paus Franciscus een geschikte opvolger aanduidt. Nichols wordt geprezen voor zijn standvastig leiderschap tijdens de pandemie. Solidariteit met mensen in nood, of het nu slachtoffers zijn van mensenhandel of vluchtelingen, is een van zijn prioriteiten waarvoor volgens hem de Europese kerken moeten samenwerken: “Vanuit katholiek perspectief hebben we Europa niet verlaten”, stelt hij in Tertio 1.139 van 1/12/’21.
» Lees verder

“Samenwerking tussen levensbeschouwingen draagt bij aan betere zorg”

“Diversiteit op de werkvloer is er op een manier altijd al geweest”, stelt Kristien Henderickx in Tertio nr. 1.138 van 1/12/’21. Als een van de sprekers op het online webinar van 10 december over “Diversiteit in de zorg voor zin” en zelf aan de slag als pastor in de ouderenzorg, schetst ze de positie en de rol van spiritueel zorgverleners in die diverse zorgcontext. Als coördinator van de Beroepsvereniging voor katholieke pastores in de gezondheids- en welzijnszorg blikt ze tevens terug op 10 jaar Beroepsvereniging. 
» Lees verder

“Overheid, consument en bedrijfsleven moeten nieuw groeipad bewandelen”

De coronapandemie kent nog geen einde. Wereldwijd neemt de onrust over nieuwe varianten van het virus toe en zijn de langetermijngevolgen voor de economie steeds moeilijker te overzien. Heel wat pijnpunten van het huidige economische systeem zijn intussen open en bloot aan de oppervlakte komen te liggen. Maar gelukkig zijn er ook realistische, hoopvolle perspectieven voor de toekomst. 
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1145

Tertio 1144

Tertio 1143