Tertio 1133 - “Ieder sterfgeval is een apart verhaal”

“Ieder sterfgeval is een apart verhaal”

Nele Timmerman (1978) is begrafenisondernemer. “Een dankbaar beroep, vind ik. Eigenlijk is het een manier van leven”, vertelt ze in Tertio nr. 1.133 van 27 oktober 2021. Ze zag hoe mensen door de coronapandemie bewuster omgingen met dood en afscheid. “Terug naar de essentie. Dat proberen we vast te houden in de toekomst.” 

“Toen ik in de zaak van mijn ouders stapte, was ik 23. Voordien sprong ik af en toe al bij en zo ben ik er vanzelf in gerold. Zelf was ik vol vertrouwen, maar ik besef nu dat de klanten wel eens zullen hebben gedacht: ‘Wat een snotneus’. Als begrafenisondernemer heb je een zekere maturiteit nodig. Je moet luisteren naar wat mensen zeggen en vooral goed horen wat ze niet zeggen, want op zo’n emotioneel moment krijgen ze de dingen niet altijd goed verwoord. Het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen wat ze willen, wat ze nodig hebben en wat ze zeggen te willen maar niet nodig hebben. Het is onze taak een uitvaart te organiseren die perfect verloopt, met het grootste respect voor de overledene, zodat de familie verder kan. Je kan het maar één keer doen en het is een belangrijke stap in de rouwverwerking als de nabestaanden achteraf kunnen zeggen dat het een mooi afscheid was.

We hebben hier ook veel plezier. Het is heus niet alleen kommer en kwel. De dood is het leven: mensen worden geboren en komen te overlijden. Het overlijden van jonge kinderen is natuurlijk anders. Zulk verdriet draag je je leven lang mee. En ouders die hun volwassen kind moeten afgeven, dat doet me ook elke keer iets. ‘Hadden ze mij niet kunnen komen halen?’, lees je dan in hun ogen. Het is de bedoeling dat kinderen hun ouders begraven, niet omgekeerd. Het ergste vind ik het wanneer jonge mensen sterven die volop in het leven staan, met jonge kinderen. De gevolgen daarvan zijn voor veel anderen zeer groot, op veel vlakken. Maar ieder sterfgeval is een apart verhaal. Iedere keer is het iemand die wegvalt in een familie. Daarom wordt ons werk nooit routine.”

Lees hier het integrale interview

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​