Tertio 1129 - Naastenliefde injecteren in wetenschappelijk werk

Naastenliefde injecteren in wetenschappelijk werk

In het boek Alle verstand te boven komen 22 wetenschappers aan het woord over de verhouding tussen geloof en wetenschap. Hoogleraar Sabine Van Huffel vertelt in haar bijdrage over haar roeping tot de biomedische ingenieurswetenschappen. 

Op de vraag of geloof en wetenschap wel samengaan, luidt Van Huffels antwoord: “Vanuit ingenieurswetenschappen kun je God niet bewijzen. Ik kan maar een deel van de waarheid achterhalen vanuit de wetenschap. Dat betekent niet dat Hij niet bestaat, maar dat de wetenschappelijke benadering beperkt is”.

Gekomen om te dienen

“Het geloof heeft me vooral gevormd als mens”, beschouwt ze. “Dat menselijke heb ik binnengebracht in mijn carrière door mijn omgang met studenten, met collega’s en de kijk op mijn academische werk. Ik heb veel aandacht voor de ander. Dat is een vorm van naastenliefde. In een academische loopbaan wordt verondersteld dat je je prioriteiten legt bij wetenschappelijke publicaties, liefst in de hoogst gerangschikte wetenschappelijke tijdschriften. Maar dat is geen drijfveer voor mij. Ik haal meer voldoening uit een doctoraat waarin ik veel tijd moet steken, dan de beste student te begeleiden. Jezus zegt ook: ‘Ik ben niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen’. Ik help de studenten zich maximaal te ontplooien volgens de zending die ze hebben in hun leven”.

Nieuwe roeping

Recentelijk ging Van Huffel op vervroegd emeritaat. “Op het gebied van onderzoek en onderwijs is de cirkel rond”, zegt ze daarover, “maar ik ervaar drie nieuwe roepingen. Ten eerste wil ik mijn geloof delen met jongeren en hen daarin geestelijk begeleiden. Daarnaast ervaar ik ook de roeping als grootmoeder van drie, binnenkort vier, kleinzonen. Vanuit hun leefwereld herontdek ik het wonder van Gods schepping en ervaar ik ten volle wat liefde geven en ontvangen is. Een laatste roeping is mijn geestelijk engagement in de dominicaans geïnspireerde kapelgemeenschap van Filosofenfontein in Heverlee, waar we een nieuwe visie op kerk-zijn uitbouwen. De uitdaging bestaat in de vernieuwing en de vitalisering van de bestaande werking door verdieping en verbreding. Zo hopen wij meer jongeren en zinzoekers te bereiken. Via kunst- en cultuurbeleving, actualiteitsdebatten en huis- en tuinkerken proberen we nieuwe bronnen van geloofsbeleving aan te boren en zo te groeien naar een nieuwe visie op kerk-zijn.” 

Lees het volledige interview met Sabine Van Huffel in Tertio van deze week.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​