Tertio 1127 - Duitse christendemocraten hinken achterop in peilingen

Duitse christendemocraten hinken achterop in peilingen

Het tijdperk van Angela Merkel loopt stilaan ten einde. Op 26 september kiest Duitsland een nieuw parlement. In de peilingen ligt de sociaaldemocratische SPD momenteel op kop dankzij haar kanselier-kandidaat Olaf Scholz, die in de regering-Merkel minister van Financiën is. De kandidaat van de christendemocartische CDU/CSU Armin Laschet kan de populariteit van Angela Merkel voor zichzelf niet verzilveren. Het is Scholz die als vice-kanselier continuïteit met het Merkel-tijdperk belichaamt.

Een van Merkels uitspraken die in de geschiedenisboeken terecht zullen komen is het optimistische “Wir schaffen das”, een opmerking die ze maakte in 2015 in volle migratiecrisis. “Wir schaffen das” had zich in aanloop naar de stembusgang van 26 september kunnen ontpoppen tot een wervende verkiezingsslogan voor de CDU/CSU zoals Barack Obama’s “Yes we can” uit 2008.

 Obama bestempelde Merkel in zijn memoires als “eerlijk, betrouwbaar, intellectueel precies en vriendelijk op een natuurlijke manier”. Obama’s opmerking is een van de typeringen van de Duitse bondskanselier door andere staatslui op rust die Tertio 1.127 van 15 september citeert. 

Vraag is of ook Merkel memoires zal schrijven. Een punt dat in de geschriften van de domineesdochter aan bod zou kunnen komen is de zogenaamde Synodale Weg, het hervormingsproces dat de Duitse katholieke kerk in 2019 startte als reactie op de misbruikschandalen. Een week na de Duitse parlementsverkiezingen komt het hoogste orgaan ervan voor de tweede maal sinds 2019 samen om beslissingen te nemen.  

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​