Tertio 1123 - Slachtoffers geloofsvervolging nemen toe

Slachtoffers geloofsvervolging nemen toe

De wereldgemeenschap herdenkt op 22 augustus voor de derde maal de slachtoffers van geweld uitgelokt door hun religieuze overtuiging of door een andere levensvisie. Habiburahman geeft een getuigenis over het geweld tegenover de islamitische Rohingya in D’abord, ils ont effacé notre nom.

In de eerste 200 dagen van dit jaar alleen al werden in Nigeria volgens de International Society for Civil Liberties and Rule of Law 3.462 christenen vermoord. Circa 3.000 christenen werden er ontvoerd. Niet alleen christenen zijn het slachtoffer van geweld wegens hun geloofsovertuiging. In China worden Oeigoeren opgesloten omdat ze moslim zijn en worden Tibetaanse boeddhisten vervolgd, in Pakistan worden hindoes bijna gedwongen zich te bekeren tot de islam en proselitisme wordt in het hindoeïstische India in sommige deelstaten bestraft. Van de wereldbevolking woont 80 procent in landen met grote beperkingen van de godsdienstvrijheid, zo stelde het Amerikaanse 2020 Report on International Religious Freedom in mei vast. De pandemie draagt er intussen toe bij dat sommige mensen met een bepaalde geloofsovertuiging als zondebok worden gebrandmerkt.

Getuigenis

Habiburaham zette in 2018 zijn levensverhaal op papier met de hulp van de Franse journaliste Sophie Ansel. Het was de eerste getuigenis van een lid van die bevolkingsgroep nadat het leger van Myanmar in augustus 2017 het wereldnieuws haalde met zijn zuiveringsacties tegen de Rohingya. “De geschiedenis van de Rohingya kan niet geschreven worden. Ze zou wel geteld kunnen worden aan de hand van het aantal doden. Of vluchtelingen”, schrijft de auteur.

Herdenkingsdag

De Internationale dag voor de slachtoffers van gewelddaden gebaseerd op religie of geloof werd in 2019 in het leven geroepen door een resolutie van de Verenigde Naties, die was voorgesteld door Polen. De resolutie die van 22 augustus de speciale herdenkingsdag maakt, werd goedgekeurd in mei 2019 door de algemene vergadering van de VN, nadat die in december 2017 al had bepaald dat voortaan 21 augustus de Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van terrorisme zou worden. De gruweldaden van Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië lagen toen nog vers in het geheugen. Met het geweld van IS tegen religieuze minderheden in het achterhoofd had de Europese Commissie in mei 2016 al de functie van “Speciale gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst of geloof buiten de EU” in het leven geroepen, een functie die tot eind 2019 in handen was van de Slowaak Jan Figel.

Lees hier gratis het integrale artikel.

Vraag een gratis proefabonnement aan of neem een abonnement.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​