Tertio 1118-19 - Burgeroorlog in Myanmar

Burgeroorlog in Myanmar

De situatie in Myanmar is sinds februari volledig geëscaleerd. Het leger zette de regering van Aung San Suu Kyi af en arresteerde haar voor tal van vermeende inbreuken. Sindsdien heerst er een burgeroorlog: de gevechten volgen elkaar in snel tempo op. Na een aanslag op een kerk riep paus Franciscus op tot vrijwaring van religieuze sites, een oproep die tot dusver in dovemansoren valt. Myanmarspecialist Walter Mensaert werpt in Tertio nr. 1.118-1.119 van 14 juli 2021 zijn licht op het conflict.

Walter Mensaert is een ervaren reisagent die zich al ruim een kwarteeuw specialiseert in Myanmar – het voormalige Birma. Als reisorganisator heeft hij goede contacten in het Aziatische land en haar buurlanden. Via lokale correspondenten en nieuwssites volgt hij de situatie in Myanmar op de voet. “Meer dan 25 jaar geleden spitsten we ons toe op enkele Aziatische landen. Na enkele bezoeken aan Thailand viel ons oog op Birma. Het pure van Myanmar stond in schril contrast met het commerciële van de buurlanden. Die authenticiteit is tekenend voor het land. Maar het is er ook erg instabiel, het verkeerd al ruim 70 jaar in burgeroorlog: de langstlopende ter wereld. Sinds mijn eerste bezoek in 1995 heeft Myanmar goede periodes gekend, maar ook veel donkere en de donkerste is nu aangebroken”, vindt Mensaert.

Lees hier het integrale artikel.

Nog geen abonnee? Vraag proefnummer via tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​