Tertio 1116-17 - Kleuter-televisie over religie

Kleuter-televisie over religie

Het aanbod op de Vlaamse televisie wat betreft religie is pover. Dat merkt zowel Guido Van Heeswijck op in zijn column als Johan Verstraeten in een bijdrage over het rijkere aanbod op de France 2 in Tertio nr. 1.116-1.117 van 30/06/’21. Vanheeswijck vergelijkt het hoogstaande niveau van de voetbalanalyses met de kleutertaal waarin religieuze thema’s worden aangekaart.

Voetbal spelen op topniveau is altijd moeilijk geweest, het begrijpen van het spel veel makkelijker. Dat was tenminste vroeger zo, toen de dieren nog spraken. Lang geleden deed het belegen (en vandaag als seksistisch gebrandmerkte) grapje de ronde dat je de buitenspelregel nooit aan een vrouw uitgelegd kreeg, maar dat voetbal kijken voor het overige een ontspannende, allerminst ingewikkelde bezigheid was.

Voetbalwetenschap

Vandaag is op hoog niveau voetballen nog steeds moeilijk, maar blijkbaar is het spel begrijpen intussen ook veel moeilijker geworden. Om het te analyseren heb je op zijn minst twee masterdiploma’s nodig, waarvan liefst één in hogere wiskunde. Televisiezenders zetten op vaste tijdstippen zelfs een “voetbalprof” aan het bord, die aan de hand van beeldmateriaal de theorie moet illustreren. Geen wonder dat de voetbalwetenschap wemelt van geleerd jargon, naar de mode van de dag grotendeels in het Engels, waarin een kat haar jongen niet meer terugvindt: inverted wing backs, half space, box-to-box players, expected goals. Waarom, zo begin je je warempel af te vragen, wordt het voetbal niet op Canvas geprogrammeerd, de publieke zender voor de Vlaamse intellectueel? 

Monkellachje

Het contrast met de berichtgeving over religie kan eigenlijk niet groter zijn. Je vindt die momenteel noch op Eén noch op Canvas. Komt ze sporadisch toch aan bod, dan liefst op kleuterniveau, al dan niet met monkellachje opgedist. “Vandaag is het Goede Vrijdag, de dag waarop de christenen in ons land de dood van hun leermeester herdenken.” Over de diepere betekenis ervan geen woord, geen gesprekken erover, geen ruimte voor reflectie, geen “analisten” in de studio.

Lees tevens de opinie van theoloog Johan Verstraeten over (het gebrek aan) levensbeschouwing op tv.

Lees hier alvast de column van filosoof Guido Vanheeswijck over voetbal en levensbeschouwing op tv.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​