Tertio 1115

Tertio 1115 van 23 juni 2021

Emeritus hoogleraar filosofie Paul van Tongeren werd in april verkozen tot Nederlandse Denker des Vaderlands. Naar aanleiding daarvan werd het interviewboek “Het wonder van betekenis” uitgegeven. De filosoof zegt in Tertio nr. 1.115 van 23 juni 2021 geen vastliggend actieplan te hebben, maar hij wil “de filosofische blik, waarvan het wonder van betekenis de kern is, uitdragen naar thema’s die voorbijkomen”. Hij geeft ook zijn kijk op religie in het interview: “Christelijke liefde is het natuurlijke verlangen op zijn kop”.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over de Vlaamse weerstand tegen moderniteit en de rechtse grondstroom
• Een analyse over hoe laaggeschoolden uit de boot vallen op de arbeidsmarkt
• Een column van journalist Alma De Walsche over de permanente strijd tegen ontmenselijking
• Een opinie van journalist Luc Van der Kelen over het recente bezoek van Amerikaans president Joe Biden aan Europa
• Een dossier over gameverslaving
• Een mening van theoloog en dominee Dick Wursten over de voorstelling van de heilige Norbertus die steevast de Antwerpse ketter Tanchelm vertrappelt
• Een artikel over Logia, de christelijke denkdank die 10 jaar bestaat
• Een essay van godsdienstpedagoog Bert Roebben over de systeemrelevantie van het vak godsdienst in en na coronatijden
• Een getuigenis van Caroline de Pougnadoresse van de vereniging Lazarus, die woonvormen ontwikkelt waarbij daklozen en jonge professionals samenhuizen

Lees hier alvast het artikel over hoe games inspiratie kunnen bieden in de godsdienstles.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“De werkelijkheid spreekt ons aan”

Emeritus hoogleraar filosofie Paul van Tongeren werd in april dit jaar verkozen tot de Nederlandse Denker des Vaderlands. Naar aanleiding daarvan werd het interviewboek Het wonder van betekenis uitgegeven en eind mei verscheen ook zijn boek Doodgewone vrienden. In Tertio nr. 1.115 van 23/06/’21 zegt de filosoof geen vastliggend actieplan te hebben, maar hij wil “de filosofische blik, waarvan het wonder van betekenis de kern is, uitdragen naar thema’s zoals ze voorbijkomen”. 
» Lees verder

Laaggeschoolden zijn de grote afwezigen op de arbeidsmarkt

Laaggeschoolden zijn de grote verliezers van de coronacrisis, blijkt uit cijfers van Statbel. Hun jobs worden vaker wegbezuinigd en bieden minder mogelijkheid tot thuiswerken. Het Universitair Centrum Sint-Ignatius (UCSIA) hield onlangs een lezing met als centrale vraag: wat kunnen we doen om de arbeidspositie van die mensen te versterken? Sprekers Steven Vanackere en Chris Serroyen pleiten voor maatwerk en voor een minder grote focus op diploma’s.
» Lees verder

Held in het spel, verloren in de wereld

Gameverslaving werd in 2017 erkend als aandoening door de American Psychiatric Association (APA). Sinds de coronacrisis krijgt Gamechangers, een organisatie die problematisch gamegedrag aanpakt, vier keer meer aanvragen dan tevoren. Jongeren en volwassenen spelen massaal games en ze doen dat ook steeds meer samen. Tertio nr. 1.115 van 23/06/’21 duikt in de virtuele wereld van de games en onderzoekt waarin het verschil ligt tussen gezond gamegedrag en excessief spelen. 
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1120-1121

Tertio 1118-19

Tertio 1116-17