Tertio 1109

Tertio 1109 van 12 mei 2021

Sinds de pandemie is er veel aandacht voor de stijgende eenzaamheid, maar die opmars was al langer bezig. Vaak worden therapeutische of medische oplossingen naar voren geschoven als oplossing. Maar als zovelen eenzaamheid ervaren, zijn er dan geen maatschappelijke oorzaken en kunnen we er samen iets aan doen? Studies tonen aan dat sommige groepen een groter risico hebben op eenzaamheid. En vertellen die gevoelens ook niets waardevols over wat het betekent mens te zijn? Tertio nr. 1.109 van 12 mei 2021 analyseert in het dossier de oorzaken en remedies van eenzaamheid, maar bekijkt ook de positieve aspecten die eraan verbonden kunnen zijn.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt bij Mediazondag op 16 mei
• Een interview met de benedictijnse abt-president Maksymilian Nawara uit het Poolse Lublin
• Een column van huisarts Jacqueline Van De Walle over de hoge verwachtingen tegenover dokters in coronatijd
• Een artikel over de tweede editie van het luxe-magazine “Oh God” dat Kerknet bij Mediazondag uitgeeft
• Een signalement van een stripreeks rond heiligenlevens van Uitgeverij Sint Rombaut in Mechelen
• Een boekbespreking van “Leven met God. Madeleine Delbrêl wijst de weg”
• Een focus op hersenen, bewustzijn en bijna-doodervaringen
• Een getuigenis van hotelier en cantor Peter Broos

Lees hier alvast het artikel over Franciscus Jordan, de stichter van de salvatorianen en de salvatorianessen die op 15 mei wordt zalig verklaard.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

Uitzuivering van de kerk

Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië bestaat 100 jaar (zie Tertio nr. 1.103 van 31/3). Op vrijdag 14 mei vieren de zusters van Loppem dat – grotendeels online – met de benedictijnse monniken en monialen van de Lage Landen. Eregast is abt-president Maksymilian Nawara uit het Poolse Lublin. Hij leidt sinds september 2018 de congregatie van de annunciatie waarmee Bethanië geaffilieerd is. Tertio nr. 1.109 van 12 mei 2021 brengt alvast een interview met die jonge abt ter kennismaking.
» Lees verder

“Iedereen kan missionaris zijn”

Pater Franciscus Jordan (1848-1918), de stichter van de salvatorianen en de salvatorianessen, wordt op zaterdag 15 mei zaligverklaard. Aanleiding voor de Belgische provinciale overste van de salvatorianen, Michel Coppin, om in Tertio nr. 1.109 van 15/5/’20 diens verdiensten in het licht te stellen. “Eigenlijk wou hij een lekenbeweging starten, geen religieuze congregaties, maar het Vaticaan besliste anders.”
» Lees verder

Gedeelde eenzaamheid

Eenzaamheid wordt vaak als psychische aandoening gezien. Tertio nr. 1.109 van 12/05/’21 kijkt evenwel naar maatschappelijke oorzaken, zoals de neoliberale economie, stedelijke architectuur die uitsluiting stimuleert en de alomtegenwoordigheid van smartphones. Het risico op eenzaamheid is daarnaast maatschappelijk ongelijk verdeeld, met jongeren als extra kwetsbare groep in coronatijden. En laten die gevoelens ons ook niets waardevols zien over wat het betekent mens te zijn? 
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1114

Tertio 1113

Tertio 1112