Tertio 1105

Tertio 1105 van 14 april 2021

Voor rechtsfilosoof Raf Geenens gaan de huidige coronamaatregelen te ver. Meer nog: ze lopen het risico op een gevaarlijke gewenning aan een beleid dat een loopje neemt met onze grondrechten. “Angst is een verlichte emotie die de rede drijft”, stelt de ethicus in een interview met Tertio over de morele dimensie van de coronacrisis. Op verzoek van Tertio en Christen Forum Gent geeft Geenens zijn beschouwingen over de al of niet terechte inperkingen van onze grondrechten in het belang van de volksgezondheid en staat hij stil bij de vraag hoe weerloos onze waarden zijn in crisistijd. Het online gesprek met de rechtsfilosoof is vanaf maandagavond 26 april via www.christenforum.be te bekijken. Het interview in Tertio nr. 1.105 van 14 april 2021 is alvast een smaakmaker voor dat virtuele debat.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt en een dossier over het Dantejaar en de hoop die spreekt uit La Divina Commedia
• Een mening van journalist Luc Van der Kelen over vele zwakheden die de coronapandemie blootlegt
• Een column van journalist Alma De Walsche over het te radicale woke-gedachtegoed
• Een reportage over de stille dood die het Russische platteland sterft
• Een analyse over de fors gestegen nood aan voedselhulp
• Een focus op het leven en het werk van de Engelse schilder Ford Madox Brown
• Een getuigenis van Johan Van Eetvelde, coördinator van Poverello

Lees hier alvast het artikel bij het overlijden van theoloog Hans Küng.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Materiële krijgt steevast voorrang op niet-materiële”

Voor ethicus en rechtsfilosoof Raf Geenens gaan de huidige coronamaatregelen te ver. Meer nog: we lopen het risico op een gevaarlijke gewenning aan een beleid dat een loopje neemt met onze grondrechten. “Wetenschappelijk positivisme en materialisme vormen de basis van ons beleid”, stelt hij in een gesprek over de morele dimensie van de coronacrisis.
» Lees verder

Van hel naar hemel

Op 14 september is het 700 jaar geleden dat Dante Alighieri overleed. Reden voor de Italianen om een Dantejaar te houden, aanleiding voor Tertio nr. 1.105 van 14 april 2021 om Italië’s grootste dichter in de kijker te zetten. Zijn Divina Commedia had niet alleen een gigantische invloed op de ontluikende Italiaanse taalkunst, het is zonder meer wereldliteratuur die tot op vandaag blijft inspireren. Zijn reis door het hiernamaals staat niet zo veraf van seculiere westerlingen als gedacht. Zoeken we in coronatijden niet evengoed een uitweg uit de helse tragedie om ons paradijselijke leventje te kunnen hervatten?
» Lees verder

Afscheid van Hans Küng

De vorige week overleden priester-theoloog Hans Küng liet 10 jaar geleden, in augustus 2011, in een interview met Tertio de uitspraak optekenen dat “de kerk nooit in crisis was geraakt als ze mijn publicaties ernstig had genomen”. Grootsprakerig of niet, die woorden typeren alvast Küng als activist, publicist en vooral idealist. In Tertio nr. 1.105 van 14 april 2021 verschijnt een in memoriam van de hand van theoloog Jürgen Mettepenningen.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1109

Tertio 1108

Tertio 1107