Tertio 1100 - Weerstand tegen hervormingen

Weerstand tegen hervormingen

Paus Franciscus begint op 13 maart aan het negende jaar van zijn pontificaat. Van een overgangspaus met een korte ambtsperiode is al lang geen sprake meer. Toch betreft het een “unfinished journey” volgens Vaticanist Christopher Lamb van The Tablet. Hij publiceerde vorig jaar het boek “The Outsider. Pope Francis and His Battle to Reform the Church”. Die strijd gaat inderdaad voort. Tertio nr. 1.100 van 10 maart 2021 belicht bij deze verjaardag onder meer Lambs boek.

Een cruciaal werkpunt van paus Franciscus blijft de Curiehervorming. Het blijft wachten op de publicatie van de beloofde nieuwe grondwet waaraan de “pauselijke kroonraad” met aanvankelijk acht, daarna negen, vervolgens zes en nu zeven kardinalen al 8 jaar werkt. Na herhaaldelijke revisies en uitstel denkt Christopher Lamb dat de constitutie Praedicate Evangelium (Verkondig het evangelie) nu toch spoedig het licht zal zien. Tegelijk kan de paus belangrijke personeelswissels doorvoeren, gezien meerdere Curiekardinalen die nu dicasteries leiden, al de pensioengerechtigde leeftijd voorbij zijn. Meer coördinatie tussen de Vaticaanse departementen, een decentralisatie, verdere internationalisering en een meer synodale werking; het prijkt allemaal al lang op het verlanglijstje, maar tegelijk blijft de weerstand tegen de hervormingen groot. Hoe heftig het er soms aan toegaat, blijkt uit Lambs boek “The Outsider. Pope Francis and His Battle to Reform the Church” (Orbis Books, Maryknoll-New York, 2020, 208 blz.). Het volstaat de niet eens exhaustieve tijdslijn over de oppositie tegen de paus erbij te nemen, die achterin het boek prijkt. Ontnuchterend te lezen hoeveel aanvallen er om de haverklap op Franciscus zijn van niet de minste kerkleiders, Curiemedewerkers, politici en journalisten. Stellen dat “the pope not everybody’s darling” is, blijkt ronduit een eufemisme. Dat de weerstand bovendien verworden is tot een fusie van neo-traditionalistische theologie en nationalistische en populistische politiek, wekt minstens huiveringen, maar is soms ronduit angstaanjagend.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​