Tertio 1094 - “In interreligieuze huwelijken versmelten culturen”

“In interreligieuze huwelijken versmelten culturen”

In een multiculturele samenleving ontmoeten mensen met verschillende religieuze achtergronden elkaar. Soms mondt dat uit in een liefdesrelatie of een huwelijk. Hoe gaan die partners om met hun religieuze verschillen? Welke huwelijksceremonie hebben ze? Zijn er organisaties die die koppels ondersteunen of zijn ze op zichzelf aangewezen? In Tertio nr. 1.094 van 27/01/’21 bieden socioloog Francesco Cerchiaro (1982), de organisatie Orbit en het christelijk-islamitisch koppel Patricia Berquin en Abdessamê Es-Salmi antwoorden.

“Wanneer een vriendschap tussen een moslim en christen verandert in een liefdesrelatie, verandert alles”, vertelt cultuursocioloog Francesco Cerchiaro (KULeuven). “Dat geldt zelfs voor een dochter uit een liberale familie die trouwt met een moslimman.” Hij ziet interreligieuze koppels niet als een private realiteit die zich binnen de eigen vier muren van een gezin afspeelt, maar als graadmeter voor de omgang met andere culturen en religies. “Interreligieuze huwelijken tonen het blijvende belang van het huwelijk in de samenleving”, vertelt Cerchiaro. Hij voegt daaraan toe dat we er iets uit kunnen leren over de sociale perceptie van minderheidsgroepen. “Pas in liefdesrelaties zie je hoe gedacht wordt over de andere cultuur. Nergens komen culturen zo dicht bij elkaar”, besluit hij. 

Interreligieuze koppels kunnen in België op enkele organisaties terugvallen ter ondersteuning. Orbit heeft als een van hun hoofthema’s interreligieuze en interlevensbeschouwelijke ontmoeting en komt op meerdere niveaus met die koppels in contact. Johan Vrints, adjunct-coördinator en stafmedewerker interlevensbeschouwelijke ontmoeting, gidst ons door het netwerk aan organisaties. 

Patricia Berquin en Abdéssamê Es-salmi vertellen ons over de obstakels die ze overwonnen alvorens in het huwelijksbootje te stappen. Het katholiek-islamitisch koppel heeft niet het gevoel dat ze iets van hun religieuze identiteit moesten opgeven voor elkaar, in tegendeel, bruggen bouwen naar elkaars geloof stelde hen in staat hun eigen religiositeit te verdiepen.

Wil u het hele dossier lezen? Vraag een proefnummer of abonneer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​