Tertio 1089-90 - Vanuit ondernemende geest oplossingen zoeken

Vanuit ondernemende geest oplossingen zoeken

Isabel Albers is algemeen hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo. “In de ocean of information, te midden van de gigantische waan van de dag en van fake en minder fake news, willen deze kranten een baken zijn voor de lezers en een stem die weegt op het maatschappelijke debat” stelt Albers met volle overtuiging in Tertio’s eindejaarsspecial (nr. 1.089-1.090 van 23 december 2020). “We willen constructief mee nadenken over complexe kwesties zoals de coronapandemie of het energievraagstuk.”

“Faits divers zijn niet onze opdracht”, werpt Isabel Albers op. “Een redactie moet altijd keuzes maken. Er zijn thema’s waar je op ingaat en andere die je niet opneemt. Zo bracht De Tijd als enige krant niets over de BV’s van wie naaktbeelden circuleerden, die ze gezonden hadden aan een zekere ‘Eveline’. Dat is voor ons geen essentie, we ijveren voor een beheerste berichtgeving die niet op sensatie belust is. Vanuit een ondernemende geest willen we meezoeken naar oplossingen voor de uitdagingen van onze tijd. Ondernemers worden veel te snel weggezet als mensen met dollartekentjes in hun ogen op zoek naar snel geldgewin. De meesten willen echt iets betekenen voor de maatschappij. Juist daardoor worden er nu in Puurs vaccins gemaakt voor de hele wereld. Kijk eens hoe sterk we staan in Vlaanderen inzake biotech en innovatie in de gezondheidszorg. Dat doen die ondernemers toch ook om de wereld vooruit te helpen? Onze kranten willen daarvan de uitdrukking zijn”, stelt de algemeen hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

In de spotlight: 

Wat vaker de ezel zijn

De heilige familie, de herders en de drie koningen staan centraal in de kerstscène. Zelden krijgen de os en de ezel aandacht. Het zijn nochtans verbindingsfiguren van wie ook te leren valt. Daarom brengt theoloog Els Agten in Tertio nr. 1.089-1.090 van 23 december 2020 een ode aan de ezel. Ook wij mogen misschien wat vaker en wat meer ezel zijn: wat vaker eigenzinnig, wat frequenter dienstbaar en sociaal, wat meer luidruchtig.
» Lees verder

Gedreven door nieuwsgierigheid, verwondering en geloof

Ze vroeg 100 dagen om zich in te werken, maar werd door de coronapandemie meteen voor de leeuwen geworpen. Na haar eedaflegging wachtte al het eerste overlegcomité. Sindsdien is elke dag een rollercoaster. Maar gedreven door nieuwsgierigheid en verwondering gaat Annelies Verlinden (CD&V) er ook zonder inlooptijd stevig tegenaan. “Voor de volle 300 procent”, reageert de minister van Binnenlandse Zaken tijdens het interview in de Wetstraat. Het verschijnt in Tertio’s eindejaarsspecial (nr. 1.089-1.090 van 23 december 2020).
» Lees verder

“De economie, dat zijn wij allemaal”

De wereld zou voor veel mensen een betere plek zijn als politici en economen er niet langer zo eenzijdig door een neoliberale bril naar keken. Blind geloof in het laissez faire van de vrije markt blijkt feitelijk een historische vergissing, stelt Irene van Staveren (Erasmus Universiteit Rotterdam) in Tertio 1089-1090 van 23/12/’20. Ze behoort tot de groeiende groep economen die het tij helpen keren.
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​