Tertio 1089-90 - Joe Biden stevent af op cohabitation met Republikeinen

Joe Biden stevent af op cohabitation met Republikeinen

De tweede ronde van de senaatsverkiezingen in Georgia op 5 januari zullen bepalen of de Democraat Joe Biden als toekomstig president van de VS al dan niet te maken krijgt met een Republikeinse meerderheid in de Senaat. Georgia moet nog twee senaatsleden aanduiden. “Als de Republikeinen er een van de twee zetels veroveren, hebben ze in de Senaat net de meerderheid en zal Biden gedwongen worden tot een cohabitation”, zegt Bart Kerremans in de Tertio-eindejaarsspecial van 23 december.

De resultaten in Georgia worden bepalend voor Bidens beleid, zeker met de tussentijdse verkiezingen van 2022 in het vooruitzicht. In dat jaar staan alle zetels voor het Huis van Afgevaardigden open voor herverkiezing en een derde van de zetels in de Senaat. De huidige meerderheid van de Democraten in het Huis is erg klein. “De horizon van 2022 krijgt weinig aandacht, maar is belangrijk in het licht van wat je kan verwachten van Biden als president de eerste twee jaar”, oppert Kerremans.

De hoogleraar verwacht dat die horizon Biden naar het politieke centrum zal duwen. “De vraag is wat de gevolgen voor de opkomstcijfers in 2022 zullen zijn. Als de centrumpolitiek van Biden kiezers van de linkervleugel ontmoedigt waardoor die in 2022 thuisblijven, dan vergroot de kans dat de Democraten hun nipte meerderheid in het Huis kwijtraken”, luidt de analyse van Kerremans.

Wat het buitenlandse beleid onder de nieuwe Amerikaanse president betreft, stelt hij dat de verwachtingen van Washington tegenover de EU hooggespannen zijn. De VS verwachten dat de EU in staat zal zijn een grotere rol te spelen vooral wat het beleid tegenover China betreft. De politiek die Biden volgens Kerremans wil voeren is immers die van de collective leverage: een gezamenlijke hefboom vormen tegen de economische en militaire opkomst van China.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

In de spotlight: 

Wat vaker de ezel zijn

De heilige familie, de herders en de drie koningen staan centraal in de kerstscène. Zelden krijgen de os en de ezel aandacht. Het zijn nochtans verbindingsfiguren van wie ook te leren valt. Daarom brengt theoloog Els Agten in Tertio nr. 1.089-1.090 van 23 december 2020 een ode aan de ezel. Ook wij mogen misschien wat vaker en wat meer ezel zijn: wat vaker eigenzinnig, wat frequenter dienstbaar en sociaal, wat meer luidruchtig.
» Lees verder

Gedreven door nieuwsgierigheid, verwondering en geloof

Ze vroeg 100 dagen om zich in te werken, maar werd door de coronapandemie meteen voor de leeuwen geworpen. Na haar eedaflegging wachtte al het eerste overlegcomité. Sindsdien is elke dag een rollercoaster. Maar gedreven door nieuwsgierigheid en verwondering gaat Annelies Verlinden (CD&V) er ook zonder inlooptijd stevig tegenaan. “Voor de volle 300 procent”, reageert de minister van Binnenlandse Zaken tijdens het interview in de Wetstraat. Het verschijnt in Tertio’s eindejaarsspecial (nr. 1.089-1.090 van 23 december 2020).
» Lees verder

“De economie, dat zijn wij allemaal”

De wereld zou voor veel mensen een betere plek zijn als politici en economen er niet langer zo eenzijdig door een neoliberale bril naar keken. Blind geloof in het laissez faire van de vrije markt blijkt feitelijk een historische vergissing, stelt Irene van Staveren (Erasmus Universiteit Rotterdam) in Tertio 1089-1090 van 23/12/’20. Ze behoort tot de groeiende groep economen die het tij helpen keren.
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​