Tertio 1084

Tertio 1084 van 18 november 2020

Ze zijn met velen, ze zijn oneindig gevarieerd en ze worden te vaak over het hoofd gezien: mantelzorgers. Hoewel ze het vaak vanzelfsprekend vinden om zorg op te nemen voor iemand met een zorgnood in hun omgeving, is hun inzet bijzonder. Lang voor er van een “vermaatschappelijking van de zorg” werd gesproken, waren mantelzorgers daar al volop mee bezig. In goede en kwade dagen. Het dossier van Tertio nr. 1.084 van 18 november 2020 presenteert drie verhalen, elk met een eigen perspectief, boek en link met het beleid.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over het Vaticaanse onderzoeksrapport over ex-kardinaal Theodore McCarrick
• Een portret van prins Hassan van Jordanië, een voorvechter van de interreligieuze dialoog
• Een opinie van politicoloog Bart Maddens over het koningschap in Bijbelse en onze tijden
• Een column van filosoof Guido Vanheeswijck over roetpiet, Mohammedcartoons en de heilige koe
• Een signalement van de jongste boeken van exegeet Gerhard Lohfink, telkens inwijdingen in de eigenheid van het christelijke geloof
• Een analyse van de opkomst van extreemrechts in Europa
• Een focus op de Flamenpolitiek in de Eerste Wereldoorlog en hoe die het Vlaams separatisme voedde
• Een getuigenis van nierspecialist Francesco Emma

Lees hier alvast het artikel over de vele gezichten van seksueel misbruik.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Interreligieuze conferenties halen niets uit zonder solidariteit op het terrein”

Prins Hassan van Jordanië (1947), oom van koning Abdoellah I, is een van de meest gerespecteerde figuren in de Arabische wereld. Als onvermoeibare vredestichter heeft hij al decennialang de hand in de vredesoplossingen voor het Midden-Oosten, vooral rond de Palestijnse kwestie. Voor de Grandes Conférences Catholiques hielden de prins en Herman Van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese Raad, een digitale uitwisseling tussen Amman en Brussel.
» Lees verder

Seksueel geweld blijft meestal onder de radar

Elke dag worden er in België zo’n 100 mensen aangerand of verkracht. “Dat zijn elke dag 100 levens die nooit meer hetzelfde zullen zijn”, stelt Amnesty International in zijn Dossier Seksueel Geweld in België 2020. Toch verdwijnt seksueel misbruik nog vaak in de doofpot. Met haar boek Genoeg gezwegen wil Sophie van Sophie Van Reeth (1999), studente geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, daar verandering in brengen.
» Lees verder

“Jonge mantelzorgers komen te weinig in beeld”

Ze zijn met velen, ze zijn oneindig gevarieerd en ze worden te vaak over het hoofd gezien: mantelzorgers. Hoewel ze het vaak vanzelfsprekend vinden om zorg op te nemen voor iemand met een zorgnood in hun omgeving, is hun inzet bijzonder. Lang voor er van “vermaatschappelijking van de zorg” werd gesproken, waren mantelzorgers daar al volop mee bezig. In goede en kwade dagen. Tertio nr. 1.084 van 18/11/’20 presenteert drie verhalen, elk met een eigen perspectief, boek en link met het beleid.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1120-1121

Tertio 1118-19

Tertio 1116-17