Tertio 1082 - Het ziekenhuis van de paus

Het ziekenhuis van de paus

Niet ver van het Vaticaan en de Tiber ligt op een van de zeven heuvels van Rome, de Gianicolo, het Bambino Gesù-ziekenhuis. In 1924 werd dat kinderziekenhuis, dat tot de beste ter wereld behoort, overgedragen aan de Heilige Stoel. Het staat sindsdien bekend als “het ziekenhuis van de paus”. In de geest van het evangelie staan caritas en care (zorg) er centraal, zelfs als cure (genezen) niet meer kan. In Tertio nr. 1.082 van 4 november 2020 prijkt een reportage over dat kinderziekenhuis.

Wat maakt het Bambino Gesù-ziekenhuis in Rome zo bijzonder? “Het evangelie is ons uitgangspunt, dat maakt dat wij niemand laten vallen. Het leven is onbetaalbaar. Geen enkel leven kost te veel en er is geen patiënt die we niet willen helpen. Alles begint bij de liefde, dat is onze zending. We laten ons niet leiden door de kostprijs van behandelingen”, beklemtoont bestuursvoorzitter Mariella Enoc.

“Er zijn effectief kinderen die ongeneeslijk ziek zijn en die niet meer genezen kunnen worden, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer voor hen gezorgd kan worden. Wij ijveren voor de rechten van die ongeneselijk zieke kinderen. Als ze elders opgegeven worden, staan wij toch nog klaar om hen op te vangen. Ook als cure niet meer kan, moeten we care blijven bieden. Het recht op zorg blijft. Na geduldige interventies en onderzoek bleek trouwens soms toch nog iets mogelijk en werd uitzonderlijk een kindje alsnog gezond. Je mag nooit te vroeg opgegeven. Hebben we echt alles geprobeerd? Economische redenen mogen niet meespelen. De hoge kostprijs mag ons er niet van weerhouden hulp te bieden. Wij laten niemand vallen, want het leven is onbetaalbaar.”

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​