Tertio 1081

Tertio 1081 van 28 oktober 2020

Tertio nr. 1.081 van 28 oktober 2020 staat in het teken van Allerzielen. De editie staat in meerdere artikels stil bij het herdenken van de doden. Een medewerker van Natuurpunt vertelt over de ecologische waarde van kerkhoven, zeldzame plantensoorten vinden er de ruimte die ze elders ontberen. Twee boeken worden besproken, zowel voor volwassenen als voor kinderen die met de dood geconfronteerd worden. Het protestants equivalent van Allerzielen, Eeuwigheidszondag, wordt naast andere typische protestantse feestdagen rond deze periode belicht. Tot slot vertelt Luk Bouckaert naar aanleiding van zijn recente dichtbundel over zijn ervaring met verlies én aanwezigheid.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over religieus fanatisme, politieke polarisatie en exclusief nationalisme
• Een interview met Els Keytsman, codirecteur van Unia
• Een artikel over herinneringseducatie in het Fort van Breendonk
• Een column van cultuurjournaliste Virginie Platteau over hoe kunst en verbeelding onze weerstand versterken in coronatijden
• Een reportage over het ecologische belang van kerkhoven
• Een dossier over kerk en vrijmetselarij
• Een signalement van de boeken “Dood zijn, is dat voor altijd? En alle andere vragen van kinderen over de dood” van Lies Scaut en “Tot wij elkaar weerzien. Inspiratie bij afscheid” van Kris Gelaude
• Een bezoek in Utrecht aan de expo “Body Language” over de rijke verbeelding van het lichaam in de middeleeuwen
• Een analyse van vier protestantse feestdagen: Biddag, Dankdag, Hervormingsdag en Gedachteniszondag

Lees hier alvast het getuigenis van ethicus Luk Bouckaert over gemis en aanwezigheid.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

“Vooral rechten van ouderen in coronacrisis genegeerd”

Leeftijd is slechts een van de 19 beschermde criteria op grond waarvan discriminatie verboden is. De coronacrisis heeft aangetoond dat vooral de rechten van ouderen compleet werden genegeerd. “Ruwweg een derde van de meldingen bij het Interfederale Gelijkekansencentrum Unia is dit jaar coronagerelateerd, stelt Els Keytsman, codirecteur van Unia, in Tertio nr. 1.081 van 28 oktober.
» Lees verder

Kerk en loge verstrikt in een mythe

Lusten katholieken de logebroeders rauw en legt elke vrijmetselaar met plezier een pastoor tussen zijn boterham? Dat ze elkaars beste vrienden niet zijn, is een understatement. Complottheorieën en pageturners als De Da Vinci Code dikten de mythevorming aan. Maar de relatie tussen vrijmetselarij en kerk is historisch en internationaal een stuk veelkleuriger dan dat steriele vijandbeeld doet vermoeden.
» Lees verder

“Niet gemis maar aanwezigheid voeden”

In Tertio nr. 1.081 van 28 oktober wordt naar aanleiding van Allerzielen stilgestaan bij het herdenken van de doden. In een artikel over de ecologie van kerkhoven vertelt een medewerker van Natuurpunt over de zeldzame plantensoorten die er de ruimte vinden die ze elders ontberen. Twee boeken worden besproken, zowel voor volwassenen als voor kinderen die met de dood geconfronteerd worden. Het protestants equivalent van Allerzielen, Eeuwigheidszondag, wordt naast andere typische protestantse feestdagen rond deze periode belicht. Tot slot vertelt Luk Bouckaert naar aanleiding van zijn recente dichtbundel over zijn ervaring met verlies én aanwezigheid.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1120-1121

Tertio 1118-19

Tertio 1116-17