Tertio 1080

Tertio 1080 van 21 oktober 2020

Historicus en emeritus hoogleraar Lode Wils (1929) besteedde een groot stuk van zijn leven “aan het schrijven van een correct beeld van wat nu de Vlaamse natie is”. In zijn jongste boek “Op zoek naar een natie. Het ontstaan van Vlaanderen binnen België” rekent hij af met een aantal hardnekkige mythen. Volgens hem zit België in het dieptepunt van een identiteitscrisis en is het twijfelachtig of ons land over tien jaar zijn 200ste verjaardag zal halen. In Tertio nr. 1.080 van 21 oktober 2020 geeft Wils aan te beseffen dat “mythen sterker zijn dan de wetenschappelijke geschiedschrijving. Mythen moeten bestreden worden, maar het is niet zeker dat historici het zullen halen van de mythen”.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over de presidentsverkiezingen in de VS
• Een analyse van het conflict in Nagorno-Karabach
• Een column van norbertijn Rony Ceustermans over een realistisch zelfbeeld voorbije naïeve toekomstdromen
• Een reportage over de aanpak van de coronacrisis door de logistieke dienst van het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
• Een dossier over voorstellingen van het omgaan met ziekte en van de hoop op genezing in de westerse kunst
• Een signalement van het boek “Ontmoeting. Religie als relatie in christelijk perspectief” van theoloog en jezuïet Rob Faesen en van de biografie van de stichter van Taizé, frère Roger Schutz
• Een getuigenis van missionaris Paul Peeters-Van Hoorenbeeck

Lees hier alvast een uittreksel uit het interview met de magister van de dominicanenorde, Gerard Francisco Timoner III.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

“Vlaams-nationalisme ingevoerd door de Duitse bezetter"

Historicus en emeritus hoogleraar Lode Wils (1”929) besteedde een groot stuk van zijn leven aan het schrijven van “een correct beeld van wat nu de Vlaamse natie is”. “Het verhaal van hoe de Vlaamse beweging zich honderd jaar of langer ontwikkeld heeft, heeft veel propagandistische nonsens in zich opgenomen”, zegt Wils in Tertio 1.080 van 21 oktober.
» Lees verder

Kunst toont zowel diepste wanhoop als innigste hoop op redding

Ziekte en kunst vormen geen gebruikelijk tweespan maar gaan toch vaker samen dan verwacht. Er is uiteraard de omvangrijke westerse kunstgeschiedenis van lijden, dood en opstanding. Maar kunstenaars werden ook geïnspireerd door het persoonlijke lijden en door de collectieve vertwijfeling bij epidemieën. Vroeger kwamen vooral kwalen en plagen in beeld vanuit het perspectief van de wanhoop of van de hoop op genezing. De jongste eeuwen kwamen de particuliere omgang met ziekte en dood en de persoonlijke beleving op de voorgrond.
» Lees verder

Broederlijkheid tegenover polarisatie

Donderdag 5 november houdt de magister van de dominicanenorde, Gerard Francisco Timoner III, de zesde Edward Schillebeeckx-lezing in Leuven. Hij spreekt er over synodaliteit en over de kerk als een gemeenschap die op weg is naar God. “Synodaliteit is een vorm van eenheid, maar het is niet hetzelfde als democratie”, stelt hij. Tertio nr. 1.080 van 21 oktober 2020 geeft ter kennismaking alvast het woord aan de algemene overste van de dominicanen.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1120-1121

Tertio 1118-19

Tertio 1116-17