Tertio 1077 - Theologisch denken in de islam

Theologisch denken in de islam

Tertio blaast dit jaar 20 kaarsjes uit en had om dat te vieren, internationale gasten uitgenodigd voor jubileumactiviteiten in alle Vlaamse provincies. Corona gooide roet in het eten, sommige evenementen werden afgelast, andere uitgesteld. In Antwerpen voorziet Tertio op 28 oktober toch een symposium over de dialoog met joden en moslims. Een van de hoofdsprekers is jezuïet, theoloog en islamwetenschapper Felix Körner. Ter kennismaking met hem leest u in Tertio nr. 1.077 van 30 september 2020 een essay van zijn hand over islamitische theologie.

Bestaat er in de islam zoiets als theologie, een rationeel discours en een wetenschappelijke benadering van die religie? Felix Körner analyseert de ontwikkeling van de vroege islam en stelt vast dat er affirmatief op de vraag moet worden geantwoord.

In de 9de en de 19de eeuw belandde de islamitische theologie wel in een ernstige crisis. De eerste betrof een conceptueel-deductief probleem, de tweede was een gevolg van veranderende zelfperceptie van moslims.

De christelijke theologie heeft zich in het Westen aan de universiteiten kunnen ontwikkelen. Academisch onderwijs en vrij onderzoek is ook voor de islamitische theologie het te volgen pad om trouw te blijven aan de oorspronkelijke impuls.

Tertio, het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) en het Instituut voor Joodse Studies (IJS) nodigen u uit op woensdag 28 oktober tussen 15 en 19 uur op het symposium Doorbraken en struikelstenen in de actuele dialoog tussen joden, christenen en moslims. Sprekers zijn naast Felix Körner, theoloog Etienne Vetö, rabbijn David Meyer, imam Khalid Benhaddou en Antwerps bisschop Johan Bonny. Bij de referaten in het Engels wordt vertaling voorzien. Door de Covid-19-maatregelen is het aantal plaatsen beperkt, daarom is inschrijven verplicht via www.ucsia.org – Ga naar Events. Daar vindt u tevens meer info. Wie niet live erbij kan zijn, kan volgen via livestreaming via de Facebookpagina’s van de drie organisatoren of kan later de toespraken bekijken of downloaden.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​