Tertio 1076 - Commerciële DNA-tests zijn ethisch zeer gevoelig

Commerciële DNA-tests zijn ethisch zeer gevoelig

Tal van bedrijven bieden genetische tests aan die verduidelijken waar iemand vandaan komt of welk soort wijn hij of zij drinkt. “Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een test voor”, zegt genetisch genealoog Maarten Larmuseau in Tertio nr. 1.076 van 23 september. Zulke tests zijn volgens hem heel goed voor het vaststellen van verwantschappen.

“Je stuurt je DNA in en dan krijg je matches met mensen die een bepaald fragment in hun DNA met jou gemeen hebben. Als je 25 procent DNA deelt met iemand, dan ben je heel nauw verwant. Zulke commerciële tests worden nu gebruikt  door spermadonorkinderen  of eiceldonorkinderen om alsnog sporen van verwantschap  te vinden van hun anonieme biologische ouders. Die tests zijn een krachtig instrument  maar ethisch daarom zeer gevoelig”, waarschuwt Larmuseau. Hij pleit er al geruime tijd voor dat op zulke tests wordt vermeld dat je zaken kan te weten komen over je familie die ontluisterend kunnen zijn.

In het kader van het citizen scienceproject MamaMito doet de genetisch genealoog momenteel onderzoek naar de voormoederlijke lijn. Aan het project namen 7.845 vrijwilligers deel. Tienduizenden voormoeders werden opgezocht aan de hand van originele bronnen in digitale archieven. Er werden tientallen koppels gevonden met een gemeenschappelijke voormoeder. Het onderzoek zal volgens Larmuseau nieuwe kennis opleveren over het mitochondriale DNA in Vlaanderen  en over de relatie tussen bepaalde ziektes en mutaties  van dat DNA dat enkel van moeder op kind wordt doorgegeven.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​